Google Update Gmail Kini Berwajah Baru



Google akhirnya mengemas kini perkhidmatan elektronik mail mereka Gmail. Tak tahu sejak bila kemas kini tu bermula. Namun sejak beberapa hari yang lalu, kalau aku nak masuk Gmail, mesti ada saja link uptade to new look. Tapi aku tak kisah sangat dengan new look ke apa. Sebab rasa selesa juga dengan Gmail yang lama.

Link ni sentiasa ada di sebelah kanan bawah sekali

Tapi hari ni, my Gmail account automatically kena tukar ke wajah baru google, yang aku rasa not bad juga. dengan wajah yang nampak lebih modern, versatile dan semacam lebih ringan dari Gmail yang dulu.

wajah baru Gmail. Lebih elegant. Klik Untuk Tumbesaran.

Banyak juga fungsi ditambah dalam update kali ni termasuk Gmail New Theme. You all boleh tukar Background Theme untuk Gmail you all. Ada beberapa pilihan theme yang boleh dipilih. For mine, aku guna theme mountain.

 
Mine with Mountain Theme! Klik Untuk Tumbesaran.

Senang saja nak tukar Gmail Theme ni. Korang just klik pada gambar Gear pada sebelah kanan atas dan pilih pada tab Theme.

So bandingkan dengan design dan fungsi lama Gmail, aku rasa yang baru ni lebih baik. Pengguna punya lebih control terhadap apa korang nak buat pada Gmail korang.

Old Gmail Look. Klik untuk tumbesaran.

Pada sesiapa yang menggunakan Gmail, korang boleh mencuba Gmail New Look ini buat sementara waktu. kalau tak suka, korang boleh hantar feedback kepada Google. Korang juga boleh revert kepada old Gmail.

Namun demikian, Gmail New look akan dilancarkan secara rasmi kepada semua pengguna Gmail, samaada korang nak atau tidak.


Kalau korang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang fungsi yang ditambah ada Gmail, korang boleh pergi ke About Gmail’s new look page ni.


0 Komen: