Hari Valentine Hari Untuk Menghilangkan Dara dan Teruna


Seperti yang kita semua maklum, 14 February diraihkan di seluruh dunia sebagai hari memperingati kekasih. Namun tiada siapa yang benar-benar tahu apa sebenarnya itu Hari Valentine dan asal usul Valentine. Hanya apa yang dibawakan oleh barat sebagai hari kekasih, itulah yang difikirkan oleh semua orang.

Aku tak nak cerita asal usul valentine. Semua kata, Valentine adalah perayaan orang kristian. Ok, fine. Aku no komen. Tapi yang sebenarnya, tidak ada perayaan atau upacara keagamaan dalam kristian di hari Valentine. Aku pun pelik dari mana datangnya kisah ni.

Hari  ni, sangat banyak tulisan dan coretan blogger mengenai valentine. Dan dalam 1 entry yang sempat aku baca, aku sangat tertarik dengan beberapa  komen pembaca dalam entry mengenai Hari Valentine;

valentine, hari yang di takuti oleh parent2 untuk anak2 yang tak berapa nak baik...
9 bulan dr tarikh nih bkl jd kes buang bayi yang melambakk!
kesian dorng nih, i dont know wht in their mind, but seems like terok gilaa! Grr

Lelaki ni memang pelik kadang2..
Dorang yg hilangkan 'dara' awek dorang tapi nak beristerikan wanita yg still ade 'dara'..
Nasib baik Allah ni adil..
Sesungguhnya wanita yg baik itu untuk lelaki yg baik dan lelaki yg baik itu utk wanita yg baik..

Adakah ini bermaksud, hari Valentine ni adalah hari untuk melakukan hubungan sex dengan kekasih? Itukah yang difikirkan? Hari Valentine adalah hari untuk menghilangkan dara seorang gadis dan menghilangkan teruna seorang jejaka? What a damn low IQ!

Hari Valentine dengan pesta pora dan sex adalah apa yang dibawakan oleh barat! Dan tak hairanlah, Valentine atau tidak orang-orang barat tetap melakukan hubungan sex dan ianya  adalah halal walaupun sebelum berkhawin. Itu adalah setakat hiburan bagi mereka. Itu adalah cara hidup mereka. Tapi cara hidup kita bukan begitu.

Atau adakah Rakyat Malaysia juga beranggapan hari ni adalah hari untuk melakukan hubungan sex? Valentine atau bukan, kes buang bayi tetap ada. Kenapa? Tepuk dada, Tanya nafsu. Jangan Disalahkan Hari Valentine bila ada kes buang bayi atau kes bakar bayi di Malaysia.

Jabatan agama islam dah terang-terang melarang sambutan Hari Valentine, kata nak tangkap siapa yang sambut valentine. Dah dilarang buat maksiat, tapi di Malaysia, siapa yang paling banyak buang bayi?

The Chinese or Indian di Negara ni, tiada siapa yang melarang mereka dari meraihkan hari ini, tapi rasanya aku tak pernah dengar kes diorang buang bayi.


9 Komen:

Jard The Great said...

he.. mase neh lah JAKIM rancak buat anti-maksiat kat hotel2 dan taman2 bunga

suffer8zine said...

@Jard The Great
setuju sgt2 la!

Terkini : Utusan Rasmi Dari Devilzc0de

xazryx said...

haha .kite tgk mlm ni masuk berita psl tangkap khalwat x .

yujiayao said...

For those of you who are purchasing Faucets,we realize that this is one of the most important purchasing decisions you will make. You have made the best choice in choosing one of our Bathroom Sink Faucets,Kitchen Faucets or Shower Faucets, as they are constructed of the highest grade materials to ensure that your new Faucets lasts forever. You can be confident in your purchase as each item comes with a no hassle 30 day return privilege.

Khairi said...

Salam,

Setuju dgn kyuubi...

Hari apa pun, kalau dah jadi 'rutin' 'sinonim' 'identified' dengan maksiat, harus digempur. Apatah lagi hari Valentine yg sememangnya 'sinonim' dengan cinta dan hot sex, western.

Kita org melayu Islam mesti tahu hari apa nak sambut, hari apa diamkan. sambut hari buruh ok pe?

kan? :)

Anonymous said...

that's what we call narrow minded....how pathetic for those who always think the negative sides before had proper investigation on certain matters..what to do la we lived in msia that is well u know!!!!! at least we have our own place to lives..puji tuhan!!hallelujah!!

qoyaz said...

You're stupid. . . . by being too open minded to this cause happen. . . every man have his limits in the association. . . this is the fact that we collected from the department of statistics in everyday life in this country. . . so ask me whether I want to show you how I lied to state facts?

qoyaz said...

You're stupid. . . . by being too open minded to this cause happen. . . every man have his limits in the association. . . this is the fact that we collected from the department of statistics in everyday life in this country. . . so ask me whether I want to show you how I lied to state facts?

qoyaz said...

You stupid Annonymous. . . by being too open minded to this cause happen. . . every man have his limits in the association. . . this is the fact that we collected from the department of statistics in everyday life in this country. . . so ask me whether I want to show you how I lied to state facts?