Cara Letak Facebook Share Button Dalam Blogspot Blog


Tidak dinafikan facebook adalah laman sosial yang paling terkenal buat masa ni biarpun ada ura-ura yang mengatakan yang facebook bakal ditutup tahun ni. Dan dengan kepopularannya, kita boleh menggunakan facebook untuk meningkatkan trafik blog atau website dengan menggunakan fungsi share button.

Tutorial kali ni adalah cara bagaimana untuk meletak facebook share button dalam blogspot blog. Tutorial cara meletak facebook share button ni hanya untuk blogspot sahaja. Untuk twitter pula, anda boleh pergi ke laman tutorial cara meletak twitter button dalam blogspot blog.

Ok, untuk tutorial meletak facebook share button, sila ikut langkah berikut.

1. Sila login ke Dashbord blospot blog
2. Pergi ke tab design dan seterusnya Edit HTML
3. Tick pada "Expand Widget Templates" Checkbox

Bahagian yang paling penting adalah untuk menjejaki kod HTML dalam template blog korang. Untuk mencari kod ini, sila tekan cltr+f dan cari kod dibawah;

<div class='post-body entry-content'>

Atau ini

<data:post.body/> 

Atau ini

<div class='post-footer'>

Selepas korang jumpa kod di atas, sila salin kod dibawah;

<div style='float:left;padding:4px;'>
<script>var facebook = {
url : "<data:post.url/>"
buttonType : "box_count"
}</script> <script
src="http://orkut-share.googlecode.com/svn/trunk/facebook.js">
</script>

Untuk memilih style button yang korang suka, sila tukar kod berwarna merah diatas kepada kod dibawah mengikut style button yang korang suka.

box_count

button_count

 Selepas itu, paste kod diatas sebelum kod,

<div class='post-body entry-content'>

Untuk mendapat hasil seperti dalam blog blogger 20 sen ni.

Kalau korang nak button tersebut berada di bawah blog post, sila paste kod tersebut selepas kod

<data:post.body/>

Atau selepas kod,
<div class='post-footer'>

Korang boleh cuba semua kedudukan facebook share button ni dan pilih mana satu yang berkenan di hati.

Sebagai ingatan, sila backup template korang terlebih dahulu untuk mengelak kejadian yang tidak diingini terjadi pada blog korang. Sebarang pertanyaan sila ajukan dalam bahagian komen.

++Hasil dari tutorial ini mungkin sedikit berbeza mengikut template yang korang guna.


7 Komen:

zuanxi said...

sharing is caring.. i like.. :D

munna said...

nak buat jugalah kat blog kak munna

hans said...

nak buat ker tak
tgh fikir nih
hehehehe

P/S : Korang Tahu Tak Sebenarnya Zaman Dulu Leher Zirafah Tak Panjang Macam Sekarang Nih....

Mr.IX said...

thx coz share..., camne lak nk wat LIKE button tu?

east said...

salam...nape dia ckp sumtg wrong..xde tutup kod tu dgn betull

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly...bla bla bla

bila tgk balek kod yg dlm ttrl ni, mmg xde eh close code..

east said...

makasih..berhasil muncul..tp, sy ada cuba lawat as bukan owner blog..tak dapat click pun butang share facebook ni..begitu juga dgn button share twitter..tolong2

بسم الله الرحمن الرحيم said...

nice work, blh ajar x mcm mana nak buat =Find us on Facebook
sy buat x menjadi ...syukran