Adakah Benar Orang Malaysia Pentingkan Pangkat Dan Duit


Mungkin isu ini sedikit sebanyak akan mengguris hati sesetengah pihak, namun ini hanyalah pandangan aku seorang. Pada pandangan aku, mungkin ada benarnya pernyataan bahawa orang malaysia ni pentingkan pangkat dan duit.

Sebagai pembuka cerita, semalam aku dan seorang lagi member terlihat 1 iklan untuk kerja part time. Dan kerana kami memang bercadang nak bekerja part time untuk menampung kos hidup yang tinggi di Shah Alam ni, kitorang pun try la contact nombor yang tertera pada iklan tersebut.

Tepat jam 9 malam, aku dan member seorang ni datang berjumpa dengan diorang yang tengah cari orang nak kerja part time tu. So to my surprise, diorang ni sebenarnya buat business MLM atau Multilevel Marketing.

Dengan ayat manis dan cantik, orang tu terangkan macamana nak dapatkan duit, nak lipat gandakan pelaburan yang dia minta dengan kami.

"Kalau korang join dengan kami, saya jamin dalam masa 1 atau 2 minggu korang boleh dapat RM1,000 atau RM2,000"

"Tapi kena berusaha sedikit, kena keluar duit sikit kalau nak buat duit dengan kami ni"

"Ala sikit je, RM500 je, tak banyak pun"

Itu adalah antara apa yang dia terangkan dengan kami masa tu. And to my surprise,

"Ala, korang sanggup ke nak kerja kat KFC ke, McD ke semata-mata nak duit"?

"Sanggup ke korang bagitau Awek korang yang korang kerja KFC"?

"Mesti awek korang malu kalau diorang tau korang kerja kat KFC, ye tak"?

Ayat mamat ni lah yang membuka mata aku dan mmbuat aku berfikir,

"macam ni ke rakya Malaysia"?

Asyik nak jadi bos? Jadi, tak sanggup kerja pangkat rendah biarpun duit takde?

Kenapa tak sanggup buat apa saja kerja demi sebuah kehidupan? adakah harta benda yang melimpah ruah akan kita bawa mati? Dunia di sana tidak sama dengan dunia ini.

Ya, tidak dinafikan bahawa hidup perlukan harta, tapi jangan sampai kita hidup kerana duit dan jadi hamba duit kerana di akhir nanti, ianya sama sekali tidak akan berguna.


7 Komen:

MéuzAngelo™ XXIII said...

mase kecik2 mak selalu pesan blaja rajen2.. nnt dapat keje best, byk duit..

knp tak suruh jadi pemain bola sepak ke, ahli sukan, atau, bukak perniagaan sendiri?

sume keje yg makan gaji kalo cita2 mase kecik..

awek2 pun kadang2 pilih balak2 yg ade transport.. taknak awek2 tu dpt bf yg ade moto je.. hehe

Uchi kay-f @hmad said...

kite sudah terikut budaya luar sbnrye...!!!

Cheq Tun said...

keje kfc/mcd lebih mulia kot dr keje yang menipu orang lain as long as halal.

zaman la ni duit tu dah jadi benda penting. takpe dulu kalau takde duit boleh makan hasil tanaman sendiri. Setakat ubi kayu tu tak heran berlambak kt kampung. kalau dok bandar celah mana la nak tanam.

duit juga la ni jadi jaminan hidup senang. betul tak. Ada duit juga boleh beli kesihatan yang baik boleh ubat yang bagus. Dah kalau takde duit nak beli ubat pun berkira.

ada duit juga bermakna kita boleh buat lebih kebaikan. Boleh sedekah sana sini dgn ikhlas boleh tlg org. Dah kalau takde duit sedekah senyuman je la. Tu pun payah.

Yuni Aisyah said...

mostly begitu la...dah jd metaliti masyarakat...

buat backlink said...

bukan orang malaysia je .. kebanyakan manusia begitu.. :)

Aduka said...

ni la org m'sia.. asyik nak bandingkan org yg keje makan gaji.. igt MLM ni keje x makan gaji ke? smuanya income atas dasar org bawah aka downline.. yg untung sape? pengasasnye la.. tp org kite smua kabur.. kabur dgn janji2 manis yg ditabur mcm tabur dedak kat ayam.. yelah.. manusia ni ada otak.. ada akal.. bkn mcm ayam.. ade otak tp xde akal fikiran..
nice entry even pendapat personal..
=)

Fitrihadi.com said...

woo aku kalau kena bayar Rm500 untuk join MLM memang sampai kiamat pun aku takkkan join.. dah tobat ar.. semua tu takde yang betul.. yang untung tu beberapa kerat yang join awal2 je.. yang sisa2 tu abuk pun tarak.. better aku gi keja kfc atau 7e lagi terjamin duit yang bakal aku dapat tu...