Review : Mozilla Firefox Yang Bermasalah


Firefox merupakan salah satu web browser yang terkenal selain dari Internet Explorer, Google Chrome, Safari, Opera dan banyak lagi web Browser lain. Sebenarnya dulu, sebelum aku kenal dengan Web Browser lain, Internet Explorer adalah program yang selalu aku gunakan untuk melayari internet. Namun Selepas mengenali Firefox, rasa best pula pakai firefox ni.

Selepas bertahun menggunakan Firefox, hingga pada hari ni, dah 5 tahun aku stick dengan Firefox. Kenapa? Sebab memang best nak guna. Dulu, versi awal Internet Explorer sangat lembab, dan sebab itulah aku tak guna Internet Explorer dan tukar kepada Firefox yang pada masa tu memang tip top performance dia. Lagi satu, dengan add-ons yang boleh diinstal, memang best.



Update terkini, Firefox mempunyai lebih dari 5000 adds on yang boleh dipilih! So memang sangat kaya dengan Adds on Firefox ni.

Tapi sejak akhir-akhir ni Firefox memberi masalah pada aku. Firefor versi 3.6.12 adalah versi terbaru Firefox. Dan sebagai pengguna Firefox yang setia dari dulu, aku menunjukkan kesetiaan ku pada Firefox dengan mengupdate kepada versi terbaru.

Namun, selepas mengupdate kepada versi terbaru, Mozilla Firefoz sering saja crash! Bila dia dah mula lembab tu menunjukkan tak lama lagi akan tertutup dengan sendirinya.

Bila aku bagitau dengan member seorang ni, korang tau tak? Dia dengan bengangnya bagi kata kat aku,

"FF is suck, king of crashes!"

heh. Sebelum ni ok aja. Tapi bila dah update versi terbaru, rasa macam nak tumbuk aja developer firefox ni. Aku terfikir nak tukar kepada web browser yang lain, tapi dalam masa terdekat ni, aku tak tahu nak guna yang mana satu. Setiap satu ada kebaikannya.

Kata orang, Internet Explorer versi 9 adalah superfast. Tapi bila aku cek, versi IE 9 hanya available untuk window 7 dan window vista service pack 2.

Susah juga nak pilih benda lain ni kalau dah terbiasa yang lama tu. Mungkinkah aku akan stick dengan firefox kerana firefox ada gadis sexy?

[ Gambar ]

Ataukah aku akan guna Internet Explorer sebab Internet Explorer kuat macam Superman?

[ Gambar ]

Tunggu dan lihat dululah. Kalau aku dah tak tahan dengan perangai firefox ni. Pasti kutukar kepada web browser yang lain. heh

Heh. sudahlah cerita musang ni, jom dengar lagu diorang ni best ke tak. Nak undi pun boleh. Dan jangan lupa RM2.4 juta dari CIMB untuk dimenangi!


25 Komen:

Liza@Azel@El said...

betul, sll sgt crash laately. kena uninstall pastu install balik baru ok. tu pun sat sgt. pastu buat crash balik...apa prob nie?

Uruchimaru @ kf said...

google chrome pun same gak asyik2 crash je..

mungkin akn cube IE pasni..

gnesop.com said...

firefox mmg best, tp chrome lg best..

nadey said...

emmm aku gune m.firefox 4.0 beta 7 mmg superb laju xde crash2
seyes laju aku download movie mmg cpt loading....kalo nk banding ngan google chrome aku!....aku pkai 2 browser....IE bukan senang masuk malware ke???

Amir Izzat said...

aku pun dah tak guna FF..dulu best pakai..sekarang nie pakai chrome..pakai chrome je la bro..tp crash gak..aduh2.

IE..lembap..huhuh

Kyuubi said...

@nadey
oo? versi ni yang the latest ke? X pasti pula dgn malware IE tapi rasanya ya kot. Mocrosoft product kan.

Kyuubi said...

@gnesop.com
x taulah. aku dah try chrome tapi kadang chrome tak show full picture kalau ada picture

Mohd Shahrul Hafizi said...

Buat masa ni aku setia dgn Firefox. Senang nak bookmark dan organize. Ada gak la crash tapi takde lah selalu. Yg selalu tu mungkin sebab bukak web tak senonoh kot. Hahaha.

Google crhome pun best tapi takda applikasi yg best utk kaki bookmark macam aku ni.

sibermama said...

mama pun sama... firefox dok crash jer... tension giler

akubiomed said...

Suka pakai Firefox sebab banyak addon untuk buat analisa blog. Chrome pun senang pakai

eelobor said...

sebelum ni ada gak mslh ngn firefox, tp sekarang dah ok. terima kasih berkongsi info

Aduka said...

ape2pun, aku suka firefox..
biaq pi la org nk ckp pe pn..
hahaha..
=P

noorafzan said...

saya dah laam tak update FF.
Stick pada yang version lama lagi ok.

Yatre Hayati said...

saya cuma nak cakap, pompuan tu seksi sangat. malu lah.

Kyuubi said...

@noorafzan
mungkin penambahbaikan yg diorg buat tu tmbh burukkan keadaan kan?

Kyuubi said...

@Aduka
haha. wa pun suka FF bro, tp tu yg buat aku bengang, selalu sgt crash

Kyuubi said...

@eelobor
oo. ok la tu kalau dah ok. wa masih x ok lagi. huhu

Kyuubi said...

@akubiomed
yup. betui3. tu yg best pakai sbb bnyk ad ons tu. tp kadang bagi masalah jugak.

Kyuubi said...

@sibermama
haha. samalah dengan wa. selalu sgt crash. mungkin fikir nk tukar yg lain la lepas ni.

Kyuubi said...

@Mohd Shahrul Hafizi
kau penglaman ke ni bukak web mcm tu pastu crash? haha

Kyuubi said...

@Amir Izzat
ada gak try pakai chrome tp mcm x best la. ad ons takde. huhu

Kyuubi said...

@Uruchimaru @ kf
update operating system g window 7 pastu guna ie 9. :) diorg kata superfast. entahla.

Kyuubi said...

@Liza@Azel@El
entahla. aku pun x tau problem ni. uhuhu

Anonymous said...

I just added your blog site to my blogroll, I pray you would give some thought to doing the same.

Anonymous said...

What a great resource!