Facebook Virus?!


Setuju tak kalau aku cakap setiap benda ada saja kelemahannya. Biar benda tu hebat ke tak, terkenal atau tidak. Dan setiap benda yang hebat atau terkenal pasti ada saja orang nak jatuhkan diorang ni. Tak kiralah apa cara sekalipun.

Petang tadi, masa aku dok online facebook, tanpa disangka ada seorang friend postkan some link kat wall aku. So disebabkan perasaan ingin tahu aku sebagai seorang manusia biasa, aku terus terjah link tu. And you know what happen?

At that moment, that link automatically use my facebook profile to comment on my friends wall! Aku takde pun lawat wall diorang atau komen kat wall diorang. Apalagi nak postkan link tu kat wall diorang kan? Ini, tiba-tiba pula aku komen kat wall orang dan postkan link tu!

That link look like this apps[dot]facebook[dot]com/imaginedat/. Dan masa aku click link tu, takde pun application facebook. Yang ada cuma satu page yang paparkan iklan bidvertiser! And i think the admin of that page use this kind of tactic to increase their traffic just to increase the ads revenue!

So kalau korang jumpa link tu, jangan korang klik link tu. Kata seorang member aku, link tu is somekind of facebook virus. Aku tak tau sejauh mana kebenaran benda tu adalah facebook virus. Tapi kalau dah ko klik dan dia sendiri sebarkan dirinya, tu macam style worm virus kan?

Facebook ni dah terkenal yang amat, so tak hairan lah org buat macam-macam untuk jatuhkan atau nak ambil kesempatan dari diorang ni.

8 Komen:

suffer8zine said...

mcm2 virus bro, aku mmg x berani nk klik2 application2 ke ape yg pelik ni

Terkini : Pemandu Bas Dirotan

Lady of Leisure said...

hehe dugaan dalam dunia teknologi...

Bro Framestone said...

die lebih kurang cam spamming activity la secara bot

yang bro faham di sini.. sekiranya kita klik iklan tue.. link itu akan aktifkan dirinya lalu menguna akaun si pengklik untuk menyebarkan spam ke wall orang lain mengginakan akaiun si pengklik..

dan seterusnya..

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

Zikri Husaini said...

virus facebook sekarang nie macam2 ada... dulu pernah menyerang friedster... kalau tak silap..

mie said...

kadang2 gue malas nak layan application dlm fb tu...
hehee

CT said...

Mmg camtu setiap benda mesti ada kelebihan dan kekurangan...mcm manusia juga...:)

jackieKOH said...

haha..aku pon x berani dah nak tekan link pape kat fb..
takut jd camtu lak..memandai je komen status org len guna profle kite..huhu

Entri Terbaru : Kejam tapi lucu adalah fantasi?

akubiomed said...

Pengguna Malaysia dikedudukan 16 dunia didalam pengguna FB. Bayangkan kalau kena virus jamm