Cara Untuk letak Tweet Button Dalam Blogspot Blog


Sebagai seorang blogger, traffic adalah salah satu element yang menjadi keutamaan dalam berblogging,terutamanya mereka yang ingin menjadikan blog sebagai sumber pendapatan. Dan salah satu cara untuk meningkatkan traffic adalah melalui laman sosial yang ada, seperti twitter dan facebook.

So kali ni, aku nak share sikit cara bagaimana untuk membuat atau meletak twitter button dalam blogspot blog, memandangkan aku menggunakan blogspot sebagai blogging platform. Banyak juga cara yang aku jumpa tapi tidak ada satu pun yang berhasil atau berfungsi dengan baik. Twitter button yang ni berfungsi dengan baik untuk aku, so harapnya berfungsi untuk korang juga.

Ok perkara pertama yang perlu korang buat  untuk meletak Twitter button adalah;

Login ke Dashboard blog. Untuk Dashboard blogspot yang lama, rasanya korang perlu pergi ke layout tab. Tapi untuk updated blogspot dashboard, korang pergi ke

1.    Tab “Design”
2.    Pergi ke “Edit HTML”
3.    Tick pada “Expand Widget Templates”

Selepas itu, part yang penting, Cari kod ini,

<div class='post-body entry-content'>

Atau ini

<data:post.body/> 

Atau ini

<div class='post-footer'>


Selepas itu, sila copy kod di bawah ni dan tukarkan kod warna merah kepada profile name twitter korang.Dan kod warna ungu kepada button style yang korang nak. Contoh button,

vertical 

None

<div style='float:left;padding:4px;'>
<script>
var tweet = {url : " <data:post.url/>", count: "horizontal", via: "kyuubi_85", text: " <data:post.title/>" }</script> <script src='http://orkut-share.googlecode.com/svn/trunk/tweet.js'/> </div>

Kyuubi_85 adalah profile name aku. Kalau korang berminat nak add, silakan. Fungsi meletakkan profile name ialah, bila ada orang yang share post korang kat twitter, secara tidak langsung, tweet tu akan mention korang, macam aku, @kyuubi_85. 
 
Untuk Button tu kelihatan seperti yang ada dalam blog ni, korang boleh paste Sebelum kod ini

<div class='post-body entry-content'>

Hasilnya kelihatan seperti gambar dibawah


Kalau korang nak Twitter button tu menyempit kat sebelah ayat pertama entry, korang boleh paste kode tersebut selepas kod ni

<div class='post-body entry-content'>

Atau sebelum kod ni
<data:post.body/> 

Hasilnya akan kelihatan seperti ini,




Dan kalau korang nak button tu berada dibawah selepas entry, sila paste kod selepas kod ni

<div class='post-footer'>

Hasilnya akan kelihatan seperti ini,


Sebagai ingatan, sila backup template anda sebelum mencuba tutorial ini. Takut kalau anda benda yang tidak diingini berlaku pada blog korang.

Diharap tutorial ni dapat membantu. Sebarang pertanyaan atau penambahan sila bagitau ok. Tutorial ni di copy dan diubahsuai dari Official Tweet Buttons for websites, Blogger and WordPress

++Sila ambil perhatian bahawa hasil dari tutorial ini mungkin berbeza sedikit bergantung kepada blogger template yang korang guna.

18 Komen:

Azman Roslan said...

ingat nak try, tapi takde akaun twitter.. heheh..

noorafzan said...

kyuubi..
wah2..
best tutorial ni.
linkWithin hang ni leh add jadi 5 ni..ada ruang lagi.
bagus gak tuk up trafik kan. =)

hans said...

aku dah letak...yehaaaaaaaa

luahfikiran said...

SALAM,
BAGUS N3 INI. LF DAPAT MAKLUMAT YANG BERGUNA

Yatre Hayati said...

Hahaha..baru santek dia duduk situ :P

hans said...

benda nih memang warna biru ka?
xleh tukar jadi kaler lain?

P/S : Gua Rasa Bangga Jadi Pengambil Daging Terakhir Tadi..Muahahahaha!

hans said...

aku xleh copy weih
kenapa ekk?

maCy said...

menarik! thx for sharing ;D

Mr.Ix said...

singgah dari blog Hans ke blog ubi panas.....baca tutorial tweet2... nak letak fb like/share cmne lak erk?

Afendy said...

Kyuubi, share skit ngan ko. heheh

http://aku-budak-it.blogspot.com/2010/12/abit-blogger-fb-comments.html

yahaya said...

nice sharing

rossoneri said...

oh tq ye

Anonymous said...

Dzieki za ciekawe informacje

bella said...

tenkiu utk info yg sgt berguna nih! dah try dah ;)
sukses! ;D

سوزنن said...

wahhhh menjadi jugak akhirnya..thanks ea....sila jenguk ker nurfannsuri81.blogspot.com

shaheis said...

thank genk, cos teach

nasriq said...

thanks 4 sharing.. ^_^

feyus said...

Entry yang mudah difahami. time ksh dgn info ni. nice your blog.