Pilihanraya | Kerusi Parlimen Batu Sapi Dan DUN Galas


Pilihanraya datang lagi, kali hanya membabitkan bahagian kecil saja. Namun pastinya semua calon mahukan kemenangan dalam pilihanaraya ni. serentak hari ni, penamaan calon bagi kerusi Parlimen Batu Sapi dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Kedua-dua pilihanraya DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi akan dijalankan pada 4 November tahun ni, 2010. Jadi siapa-siapa yang dah cukup umur, di kawasan ni serta dah mendaftar sebagai pengundi, sila jalankan kewajipan anda.

Kalau dengar nama DUN Galas, mungkin ramai yang tahu, tapi Parlimen Batu Sapi? Tahu tak? Ok, Parlimen Batu Sapi adalah kawasan Parlimen di Sandakan Sabah. Jadi, aku sebagai warga Sabah at least tahu la kan apa yang berlaku kat sana. ehehe

Dari berita yang aku baca, Kerusi Parlimen Batu Sapi akan menyaksikan pertembungan 3 penjuru antara calon Barisan Nasional, Pakatan Rakyat dan juga Parti Progresif Rakyat SAPP.

Dewan Undangan Negeri Galas pula menyaksikan pertembungan 2 penjuru antara calon Barisan Nasional dan PAS.

Namun ianya bergantung juga sebab selepas penamaan calon, mereka diberikan tempoh sejam untuk membuat batahan samaada calon tersebut layak untuk dicalonkan atau tidak. Setakat entri ni ditulis, belum ada perubahan dan tempoh untuk batahan masih lagi aktif.

Hmm, agak-agak korang siapa yang menang dalam kedua-dua pilihanraya ni? Adakah BN, PKR, SAPP dan PAS?

Kalau nak sentiasa update dengan berita ni, boleh terjah Batu Sapi Parliament And Galas State Election

p/s: Aku risau nanti akan ada pergaduhan meletus antara kedua belah parti bertanding bila dah obses sangat dengan pilihanraya ni. Aku tak nak ambil tahu sangat, cukup sekadar tahu isu semasa.


0 Komen: