Filem Terbaru 2010 - The Social Network, Kisah facebook

Kali ni, aku nak bawakan filem yang rasanya diadaptasi dari kisah benar iaitu The Social Network. Sebut pasal Social Network, mesti korang tak kisah kan? Tapi kalau aku sebut facebook, mesti korang semua telan air liur. haha

Sebenarnya filem ni mengisahkan tentang  founder facebook, iaitu Mark Zuckerberg lakonan Jesse Eisenberg, dan bagaimana dia mencipta facebook.

*Gambar Dari Google.com
Filem ni juga dibintangi Justin Timberlake sebagai Napster founder Sean Parker, selain Eduardo Saverin (Andrew Garfield) Sebagai rakan karib Mark Zuckerberg kembar Winklevoss (Armie Hammer and Josh Pence) pelajar Harvard yang mendakwa Zuckerberg mencuri idea mereka dalam penciptaan facebook dan menyaman Zuckerberg atas hak pemilikan.

Sedikit sinopsis filem ni; pada musim luruh tahun 2003, seorang pelajar computer programming, University Harvard, Mark Zuckerberg brsendirian dalam biliknya tatkala memikirkan idea barunya. Apa yang berlaku dalam ibliknya pada malam itu menjadi titik tolak kelahiran laman sosial yang memberi impak besar terhadap jaringan social yang menjadikan Mark Zuckerberg Jutawan termuda.

Filem genre drama ni akan direlease kat Malaysia pada 11 November 2010 dan diklasifikasikan PG13. Dianggarkan masa tayangan filem ni adalah 120 minit.

Tak sabar rasanya nak menonton filem ni yang membabitkan nama facebook. Yalahkan, kita dok main facebook tiap hari tanpa mengetahui bagaimana facebook ni tercipta. Walaupun ianya mungkin bukan kisah sebenar yang berlaku, sekurang-kurangnya kita mendapat gambaran apa yang berlaku kan?

So sebelum tu, jom terjah trailer filem ni dulu.