Domain Name Paling Panjang

Apa domain name yang paling panjang korang pernah jumpa?

Sebelum tu, siapa yang tak tahu apa tu domain? Kalau anda seorang blogger, mustahil korang tak tahu. Ok bagi yang tak tahu lagi apa itu domain name, domain tu macam alamat sesuatu website atau blog la lebih kurang. Macam blog ni, domain name ialah  http://www.ubipanas.com/

Pendek saja kan? :)

Semalam, tiba-tiba aku tergerak hati nak cek free domain pula. So aku check la kat www.co.cc untuk free domain sebab diorang ni bagi free domain. Tapi biasanya yang aku check untuk setahun je. Kalau untuk lebih dari setahun aku tak tahu pula boleh ke tak.

Bila aku check domain yang aku berkenan tu, keluar pula result macam gambar ni.

Yang lain tu nampak ok lagi. Tapi yang ke 3 tu?? errkk.. aku no komen. Panjang gila! Entah website apa yang ada kat alamat tu. Aku tak check lagi. Kang laman web p0rn0 kan payah. haha.

Aku pernah baca article untuk SEO, tak baik guna domain yang panjang gila nak mampus macam ni. Tak baik untuk kesihatan blog katanya. Entah apa sebabnya. Tak nak google bot tu bingung kot masa nak index website tu. hihi


8 Komen:

DaHLia said...

rasanya tu site2 yg jual peralatan makmal, sbb nama2 dia macam biasa ku dengar..nak mende murah, gitu laa jadinya..padahal leh je kalo amek satu akaun hosting. www.ohaus.com ...then letak je bebanyak subdomain yang nak..

anyway, betul, domain terlalu panjang xelok..susahkan google, susahkan org nk mengingat... leh try cek relevancy domain name kat domometer.com

maCy said...

sebab blogspot jadi pnjang. haha

luahfikiran said...

SALAM,
TERIMA KASIH ATAS INFO.

amira said...

panjang beno.. tulih pon jenoh!

Snoop said...

mak ai.. panjangnya...
jenuh nak taip domain name panjang2.. :)

suffer8zine said...

mai ai, aku rase org empunya domain pon x ingt punya nama domain

Ery Farieha said...

hahahaha
tgk blog camtu mcm blog main2 je

Gayahspears said...

bukan saje panjang tapi pelik ja perkataan yg dia gunakan utk link dia tu..huhu..
kalo salah satu huruf ja da masuk kat website org len..hahahaha