Nampaknnya Aku Terpaksa Bermula Dari Bawah

Nampaknya pertukaran domain dari blogspot ke dot com memberi kesan pula dengan blog ni. Memang sedih jugalah, tapi nak buat macamana juga kan, dah keinginan aku nak tukar domain ke dot com. Pasrah sajalah.

Dulu sebelum tukar ke domain baru, Google Pagerank blog ni adalah 2. Tapi bila aku check balik lepas tukar domain, Google Pagerank dah jadi 0! huhu. Non available katanya buat masa ni. Kesian juga kat blog ni, setelah setahun blogging, baru nak merasa Pagerank 2. Tiba-tiba turun pangkat la pula. Tapi Setakat Pagerank 2 tu apalah sangat kan. Lainlah kalau 4 ke, 5 stau lebih tinggi.

Not Available kata pakcik Google

Dah check pagerank, aku check Alexa ranking pula. Dan hasilnya, ranking menjunam jatuh gaung! aduhai blog, kesian ko ye. Takpe, nanti akan aku temani meniti hari yang mendatang. hihihi. Hari tu, ranking alexa adalah dalam 1 juta seluruh dunia. Kat Malaysia pula, bolehlah dalam tangga ke 5000. Tapi bila dah tukar nama baru, ranking blog jatuh ke nombor 16 juta seluruh dunia. Dan kat Malaysia pula 16,000.


16 juta tu beb! Memang Kalau nak lawan keyword dengan korang kat search engine, Pak Cik Google takan pandang pun blog aku ni. huhu. Nampaknya, terpaksalah aku berusaha dari bawah semula kalau nak bagi ranking ni naik macam dulu. Macam bayi baru lahir, macam blog baru sehari dua kan? huhu


8 Komen:

Amir Izzat said...

tak apa...slow-slow..nanti naik ar..hehe..

cikgu isza said...

adatlah tu tapi dengan usaha keras.. cepat jer naik balik.. :)

tehr said...

tak apa bro
kata orang, guna domain sendiri speednya lebih laju untuk mendapatkan semula pr dan alexa rank tu

teruskan usaha

uruchimaru@kf said...

setuju dgn 3-3 komen d ats tue..

Sharinginfoz said...

tak apalah slow2 kan

.::WaNiE::. said...

hehehe takpe takpe. pelan2

maslinamansor said...

xper kyuubi... asalkan fames di blog akak... :)

Jamal Rafaie said...

Perkara 'jatuh gaung' ni memang selalu berlaku, biasalah mula-mula, lama-lama ok la sebab blog baru ramai yang belum tahu. Tapi kita boleh direct link & tukar link google friend kan? Tak jadi masalah sangat, trafik akan naik balik..

Tahniah kyuubi! Sebab penukaran domain ni menunjukkan anda seorang yang serius dalam dunia blogging.. ^_^