Comment moderation Lebih baik Dari Word Verification

Ramai diantara kita tak suka kalau blog kena spam komen kan? Aku juga selalu kena dengan spam komen ni. Diorang ni nak guna cara mudah nak naikkan pagerank la ni dengan bagi spam kat orang. geram tau! So ramai juga lah dok suruh aku letak je word verification supaya tiada lagi spam komen. Tapi aku tak letak. Sebabnya, aku sendiri rimas kalau masa komen tu nak kena verify lagi. So pilihan yang aku buat, letak comment moderation.

Semua kata word verification ni sebagai protection dari kena spam komen. Ya memang betul, tapi susah sikit la bagi orang nak komen kan. So kenapa tak pilih comment moderation saja? Boleh pilih nak show comment ke tak kan? Lagi bagus, comment moderation ni boleh filter atau tapis komen yang kita nak publish.

Kalau korang tengok, aku dah pun enable comment moderation kat blog ni. dan hasilnya? Best! :) lagipun, comment spam filter enabled. Kalau ada spam, automatically masuk ke folder spam. kan senang. Kita senang, orang nak komen pun senang.

So, kalau aku nak bandingkan comment moderation dengan word verification, rasanya comment moderation lebih baik. Banyak kelebihan berbanding word verification. Korang boleh filter komen yang masuk dan automatically google akan enable spam komen filter. Word verification hanya nak susahkan pengomen je block spam, tak boleh filter komen yang masuk.

Tapi kalau korang nak enable both function, aku tak taulah. :)


4 Komen:

suffer8zine said...

haha bro, aku dah pnh kene, ntah org mana, spam bahasa prancis, israel, gile tol. yupp moderation comments mmg lagi selamat

Ayie said...

Hahahah.. aku kalau masuk blog orang n ada lagu2 aku akan tekan pangkah jer terus..

bila komen.. ada word vertification.. terus tekan pangkah juga...

blog lambat loading.. lebih 5 saat.. pun aku tekan pangkah (aku pengguna streamyx :X)

Entri x menarik dibaca pun aku tekan pangkah...

Tulisan dalam entri kecik besar warna terang2... pun aku pangkah...


hahahah...

Kyuubi_85 said...

@suffer8zine
haha, kita da penglaman yg sama.. haha

Kyuubi_85 said...

@Ayie
ahaha, yeke? kalau bab lambat tu. mmg sure aku pun tekan pangkah je.. haha