Cara Untuk mengilatkan Barang Perak

Rasanya, semua orang mempunyai barangan yang diperbuat dari perak kan? atau biasa orang panggil Silver dalam bahasa orang putihnya. Paling kurang pun cincin ke. Dan korang perasan tak, semakin lama usia barang tu, warnanya yang berkilat semakin pudar? Biasanya orang biarkan saja keadaan tu berlaku.

Kalau banyak duit, pergilah kedai emas, minta service cuci, bagi kilat macam baru beli. Tapi kalau yang tak nak membazirkan wang, kali ni Aku nak share 1 tips cara untuk mengilatkan kembali barangan perak korang tanpa membelanjakan wang.


Caranya senang saja, ianya menggunakan barang kegunaan harian iaitu ubat gigi. Jenama ubat gigi yang aku pernah cuba ke atas cincin perak aku ialah ubat gigi Fresh and White. Memang berkeasa. Taklah 100% macam kita hantar kat kedai, tapi sekurang-kurangnya warnanya akan kembali berkilat.

Ok, caranya, ambil sedikit ubat gigi dan sapukan pada seluruh permukaan barang yang diperbuat dari perak tu. Lepas tu tunggu sebentar, dalam 2 hingga 3 minit. Dah tu, bilas dengan air. Dah kilat pun! :)

Selamat Mencuba!


21 Komen:

Sharinginfoz said...

ooo ubat gigi rupanya

saya_arief said...

huhu..nak try..
tapi xde barang perak..
;p

anisalya said...

pernah cuba dengan colgate. tapi tak ingat hasilnya sebab dah lama tak pakai perak. hehehe...

Nazz@Purple said...

oo senang je la..

Sumijelly said...

perghh..sebaik tak ada barang perka kat umah..hik3..
tak yah susah2 nak praktikkan tips nie..heheheh


Sumijelly.com

noor afzan said...

saya biasa akan godok2 juga dengan berus.

Bro Framestone said...

mmg nie tip untuk mengilatkan barang perak...

bro tahu dulu pun sebab bace manga masa kecik2 dulu...

xmakan komik malaysia.. xde pun ilmu yg nk disampaikan

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

enyheartsdiamond said...

dah pernah cuba dulu masa zaman kecik-kecik :))

ejaa said...

yg aku penah bace, boleh masukkan brg silver ni dalam air garam yang dididih. huhu
tak penah cuba lgi sebab x pakai silver ni sgt.
pakai chincinnn saja.. huhu

enyheartsdiamond said...

pernah cuba dah :)

it works :))

cikgu isza said...

boleh cuba ni..
cincin kawen cik abang dulu dah kusam dah..

Kyuubi_85 said...

@Sharinginfoz
hihi

Kyuubi_85 said...

@saya_arief
g pinjam kat jiran ko. awek ko takde ke? :)

Kyuubi_85 said...

@anisalya
oo ehehe.. try la lg :)

Kyuubi_85 said...

@Nazz@Purple
mmg pun senang :)

Kyuubi_85 said...

@Sumijelly
persediaan tuk masa dpn kak :)

Kyuubi_85 said...

@noor afzan
ahaha, mesti lg berkesan kan? :)

Kyuubi_85 said...

@Bro Framestone
haha bro pun sama la ngan aku, suka baca manga jepun.. hihi

Kyuubi_85 said...

@enyheartsdiamond
so, berkesan tak?

Kyuubi_85 said...

@ejaa
oh, mcm tu pun boleh ke? nanti nak try gak neh :)

Kyuubi_85 said...

@cikgu isza
cuba2. nanti kalau berkesan bagitau ye. kalau tai, diam je k ehehehe