Ambil Kesempatan Ping Redirect GB

Siapa blogger yang tak tau pasal GB aka Gengblogger? Tipulah kalau tak tau.

Kalau korang semua perasan, setiap kali nak ping blog di GB, mesti kita akan dibawa ke ping blog yang terakhir kan? Korang semua suka tak benda tu? Rasanya ada juga yang tak suka kan? Tapi menurut admin Gb, sebab benda tu dibuat supaya blog yang tak dapat banyak unique visitor boleh dapat visitor dari fungsi tu.

Kalau yang tak suka benda tu, memang rasa sikit leceh kan? Tapi mari fikirkan benda ni dari sudut positif. Apa kata kalau kita ambil kesempatan dari ping redirect tersebut untuk promote blog kita?

Ok, contohnya korang ping latest entri dan dibawa ke satu blog yang baru kena ping. Korang komen pada entri tersebut, dan tinggalkan jejak di shoutbox blog tu. Kan ok? Dengan cara tu, diorang akan sedar kewujudan blog korang. Tapi rasanya bagi blogger yang tak famous macam aku ni bolehlah buat. kalau yang dah famous tu, tak payah buat pun takpe.

So, amacam? Apa pendapat korang?

Win-win situation, korang promote blog, diorang dapat traffic :D

13 Komen:

Hazzy Ishak said...

aku selalu keluar terus dari blog tu
kih kih
kejam eh


With Love,
HazzySuperb

maslinamansor said...

akak tak paham... :)

p3perak said...

betOl.. boleh up traffic.. wlpun aku punya traffic x pernah up.. hahaha..

aku tak tipu.. aku x tau pun funsi GB tu.. sampai la kau yg ngajar aku cara gunanya.. thanks, bro..

kyuubi_85 said...

@Hazzy Ishak, wah kejam eh? :D

kyuubi_85 said...

@maslinamansor, akak ada join gengblogger tak? Lepas ping entri, mesti keluar entri yang kena ping sebelum kita kan? masa tulah kita tinggl jejak kat blog diorg tu :D

kyuubi_85 said...

@p3perak, sesama kita belajar :D

serol said...

aku tak kisah..bagi aku takda apa masalah pun..win2 situation macam ko cakap tu..aku setuju

Fina Fento said...

kadang2 je keluar terus :P
selalunya berusaha tinggalkan komen or at least kat chatbox (^_^)y

Yuni Aisyah said...

yer setuju..=)

amirah said...

aku rasa ok ja..
gpon blog aku bukannya femes..hehe
leh gak pomot2

Mohd Shahrul Hafizi said...

Pernah join tapi cam xberapa jelas dgn fungsi dia. Lagipun aku blogging sekadar isi masa lapang. Tak kisah trafik tinggi ke rendah. Yg penting nawaitu. :)

Amirah Rashid said...

aku x register lagii. tlg akuuu

Sya Isya said...

oleh kerana aku ni selalunya baik, (aduh! statement angkat bakul, ni!), aku selalunya baca entry orang tu, pastu siap tinggal komen. kalau tak de idea nak komen apa, aku jerit kat shoutbox je. tapi kalau blog tu nak loading lambat giler, aku blah ar juga. tak larat nak tunggu. tapi, percentage aku blah, cuma 1% je. hehe.