Siapa Kata Kamera Murah tak Boleh Tangkap Gambar Cantik


Korang teringin tak nak ambil gambar cantik? Tapi bila fikir balik, korang tak ada kamera mahal tu. Yalah, DSLR tu, siapa yang tak tahu kan. Tanya je kat mana-mana photographer di luar sana. Yang profesional ke tak profesional ke semua tahu. DSLR stand for Digital Single-Lens Reflex Camera adalah menjadi pilihan kerana kualiti gambar yang hebat. Cakap saja nak tangkap gambar cantik, pasti orang akan terfikirkan kamera DSLR tu. Ada yang tak terfikir ke?

Tapi tahu kah anda bahawa kamera murah pun boleh tangkap gambar yang cantik? Kalau korang perhatikan betul-betul gambar-gambar yang diambil oleh photographer prpfesional mahupun amatur, mereka lebih banyak bermain dengan zoom dia kan? bermain dengan ton cahaya. Eh, aku tak tau sebab aku bukan photographer. Tapi minat juga. :D

Jadi, untuk menangkap gambar yang cantik, korang perlu mencari sudut yang betul serta jarak yang sesuai dari objek. Disini aku akan share beberapa gambar yang aku tangkap menggunakan kamera murah aku ni iaitu Sony DSC-S650. Kamera biasa je. Keupayaan kamera ni hanyalah 7.2 megapixel lens, 3 times optical zoom dan high sensitivity ISO 1000. Siapa yang tak kenal model ni hah tengok gambar kamera ni.

Amacam? sekarang dah kenal ke?

Kamera ni lah yang aku guna semasa penghasilan karya ni. haha, aku berkarya ke? So, jom tengok gambar-gambar yang aku tangkap dan korang bagilah pendapat sama ada ok ke tak. Boleh juga aku belajar sesuatu.




































Entah apa-apa gambar yang aku tangkap kan? haha. So, ok tak gambar-gambar yang aku ambil ni? Ini hanyalah gambar percubaan yang aku buat. Tak pandai sangat lagi sebab baru belajar. :D

So, korang rasa, boleh tak tangkap gambar menggunakan kamera yang murah?

37 Komen:

shazika said...

a'a cantek la

e p i x ____ said...

belajar lagi tambah ilmu :)

Zuewairy said...

nice!

edan said...

lawa gak eh gambarnya hehe

magsob said...

belajar lagi lah tuh...kene buat lagi.practise make perfect..but nobody in this world are perfetct..so how??hehe

fairuz_z said...

ok tuh.. tak la teruk sangat pun,sebenarnya kalau nak dapatkan gambar yang menarik dan cantik kena rajin explore dan banyak bertanya pendapat kawan-kawan.

belacan said...

emmm betul tu... cantik apa those pics!!! nice.. :D

ayie said...

bpe ratuus DSC-S650 tu? and ada function untuk movie bersuara x?

nuRuLain_zAiNi said...

kamera handfone aku pon cantik gak..haha

http://aggreable.blogspot.com/2010/03/kenapa-mereka-pilih-tandas.html

Yatre Hayati said...

wah really? kita punya kamera pown sama ngan kamera awak!!!

tapi gambar kita x cantik...awak punya cantik.
Nice!! Thumbs up!

Nazz@Purple said...

Nazz tak reti pasal seni photograper nie..tp dr mata kasar insan jahil nie..gambar tu memang cantik..gambar mampu menceritakan segalanya..kan..kan..

aieOreo said...

gambar kat blog oreo guna 5300 je..hehe XD

para said...

yg penting kemahiran..kalau camera mahal tp tak pandai guna pun tak jadi jugak..

Jamal Rafaie said...

Salam..

Kamera Cyber-Shot ku telah jatuh terhempas dan berderai.. Rosak semuanya..

Nak beli kamera baru, emmm DSLR jadi pilihan tapi.. Ongkos tak berapa mengizinkan..

Sebenarnya bukan kecanggihan kamera semata-mata yg kita tengok.. Tapi tengok gak dengan teknik amik gambar tu cam ne kan.. Oleh itu, nak beli Cyber-Shot je la..

FarhanaDr said...

Nak jadi model dlam gambar2 ko nanti laa.. Boleh tak? Hehehe.. :p

Amirah Rashid said...

betul tu. mmg cantik
tp kena pandai la nk adjust positon, sume2 tu(aku xpandai)
tp dah lama mengidam DSLR :P
belanja lah sebijik.
blh kannn?? xD

aduka said...

cantek ko amik gambo..
O_o

Emora Valeria said...

menyokong..hehe
sbb aku pun bukan ade dslr.hanya bersandarkan handphone SE saje.
http://emorajuliet.blogspot.com/2010/03/pabila-dikelilingi-oleh-seribu-bunga.html

bellar0ssa said...

wah itu mcm kamera murah dan buruk aku juga.hehe.. buruk sebab dah lame benar.rosak sane sini.hehe.

cantik gambar..cayalah.kene buktikan juga ni.xsemestinye dslr je cun gambar..

zaizax said...

cun jugak gambar ko tangkapp

deus X machina said...

boleh sebenarnya
dan tak semestinya hanya pakai dslr je pic cantik

~ نورحياتي ~ said...

a'ah..memang amat cantek!!

ni tanpa edit2 ka ni melalui apa2 software pic editor??

terubat hati ni sket lps baca en3 ni sbb hati ni teringin sgt DSLR tuhh..wakakaka..

nice pics!! :)

sayaBerd said...

mmg xlawa pon gmba kt atas tu.
wakaka

budakhitam said...

setuju!! setakat kamera mahal skill macam ayam tak leh gak

Kyuubi_85 said...

@Berd,

aku tau ko cakap cam tu pasal ko jeles.. hahaha

Kyuubi_85 said...

Gambar2 ni mmg xde edit.. fresh dari kamera tu.. :D

Kyuubi_85 said...

@Ayie,

harga sekitar rm400-600 cam tu lah.. dulu.. aku xtau skrg.. leh juga rakam video bersuara.. :D berminat ke nak beli cam mcm tu? :D

Kyuubi_85 said...

@Farhana Dr,

boleh, dipersilakan.. :D
tp nak buat gambar tuk majalah playboy, nak? wakaka

Kyuubi_85 said...

Amirah Rashid,

ko nak sebiji? meh g kedai, aku tunjuk mana 1 yg ok.. tp sendiri bayar.. cam tu bleh ke? hehehe

Deco [MisS N] said...

cantik2....:)

pak long said...

cantik sudut pic yg diambil

feelinblue said...

aiyoh. aku ske entry neh.
sbb aku ske photography..
huhu
tp dah terlambat nk komen..

tp nk komen gak.

erm aku pun teringin nk guna SLR.
tp nnt2 kot..

skang aku gne kamera fon jer..

then bg aku gambar yg cantik adalah gambar yg ade konsep.

konsep di sini maksudnya gambar yg menceritakan 1001 benda.

msti encik kyuubi penah tgk kan pic2 feelinblue. hehe

ske yg ade konsep!!

btw. pics kyuubi pun nice gak.

keep on snap-ing!

ieQa sWetLuv said...

bagusnya teknik awk amik pic.. nampknye leyh r ika berguru ngan awk nty ngee~ =)

dee love eiffel said...

oit..lawaa laa..ade bakat ! :D jap jap, sapa modl pompuan uh.hehek

Amir said...

kamera sony cybershot kan mantap gak.. mmgla kalo compare ngan DSLR kalah la. tp dgn kamera2 digital lain mantap je..

p/s: nice photos.. keep it up..

Fitrihadi.com said...

wah dah cantik tu gambar...tak perlu dslr dah,kan?

Kyuubi said...

@Fitrihadi.com
yup. pakai kamera murah je. hihi