Model Kereta Terbaru Proton, Proton EMAS

Korang tahu tak Proton akan mengeluarkan model kereta terbaru yang diberi nama Proton Emas? Teruja tak korang? haha. Tengok nama je, aku dah pelik. Proton Emas? Tapi lepas aku tanya pak cik Google tentang benda ni, ya memang betul Proton akan mengeluarkan Model Proton EMAS. Dan menurut berita lagi, pengeluaran model EMAS ni akan bermula pada tahun 2012. Tak lama lagi kan? Ada 3 tahun lagi untuk kita melihat satu lagi kereta nasional akan dikeluarkan selepas Proton Exora. EMAS sebenarnya adalah akronim bagi Eco Mobility Advance solution.Wah, nama pun cukup hebat. Semoga kereta ni pun sehebat namanya. :D

Inilah Model kereta terbaru dari Proton iaitu, Proton EMAS


Sebenarnya model kereta ini telah pun dilancarkan semasa international motor show di Geneva, Switzerland dan pelancaran tersebut disempurnakan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Namun pihak pengurusan Proton Holding menyatakan bahawa masih memerlukan masa untuk memulakan pengeluaran Proton emas untuk dipasarkan.

Terdapat 3 variants untuk kereta ini iaitu, 5-doors/4-seater EMAS, 3-door/4-seater EMAS3 and Emas Country yang boleh memuatkan 5 penumpang. Kereta ni juga akan dikeluarkan dalam 3 jenis sumber tenaga iaitu dengan jenis pertama yang menggunakan sepenuhnya elektrik, yang kedua hybrid dan yang ketiga menggunakan petrol atau diesel.

 Penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad Bersama Model EMAS

Proton sekarang berada dalam fasa terakhir dalam menentukan rekaan untuk model ni dan diharapkan agar mereka dapat memulakan fasa pembuatan secepat mungkin.

Wah, memang model yang dikeluarkan kali ni berbeza dari model-model yang terdahulu. Dengan pengeluaran model ni juga, proton berharap dapat bersaing di peringkat antarabangsa. dalam pasaran kereta  Semoga pihat Proton berjaya dalam misi mereka kali ni.

Syabas Proton!

13 Komen:

Frodo Baggins said...

kesimpulannya
belilah barangan buatan malaysia ..


ngahahhahaha ~~~

saya_arief said...

smart la keter nih..
kaler putih lak tu, cun..

zaizax said...

eh, design die mcm keta mercedez compact tu, mcm kete hantar sushi kat jepun pon ade gak..hahahahaah

tp cute, cun gak..
senang nak parking neh

maslinamansor said...

kereta emas.... hanya orang beremas jer dapat beli.... namapak cam mahal...

belacan said...

eh kyuubi, nama tun tu ada salah ckit la ejaannya.. tolong betulkan ye... :D tapi apapun, keta tu cute...if i have money... i wan 1...hehe

ainShahajar said...

wow!!..

tapi nak tunggu lagi 3 thn

huhu

mesti mahal.. kot

bagos2

[z@ck] said...

satu pintu je ke?
aiseh..
design da smart dah

zaiMi said...

kenapa pelik sangat rupa dia? macam futuristik sangat je. haha

Budak Pipi Tembam said...

saya suka gak tengok...mcm ala2 smart car body nyer...

p3perak said...

Oohh.. kalau single cam kita sesuai la..
kalau yg ada family ramai, x muat tu.. hehehe...

mello said...

smart ah kete tu! tp msh ingn memiliki satria neo cps...hehe

p3perak said...

ku mahu kancil..
ckup utk masa ni..

nnt mintak hntaran bmw..
ok??
deal??

hahaha

maisyara Pot! Pot! said...

macam best jep? tp, sayang yea tk leh bawak keta.. T____T sob! sob~~~