Mari Jadikan Blog Anda Popular

Blog pada hari ini merupakan satu rangkaian informasi yang ku kira penting dan terkenal di zaman ini. Bukan aku je yang cakap macam ni malahan ramai lagi orang diluar sana yang berbicara tentang benda ni. Bahkan menjadi seorang blogger sahaja mampu menjadikan seseorang individu itu selebriti. Korang tengok je la Redmummy tu. Tak pun Project Alpha tu. Dan untuk menjadi seperti mereka, rasanya perlu jadikan dahulu blog kita ni popular. Betulkan aku kalau ada cara lain nak jadi amcam dorang tu. Dan untuk menjadikan blog korang tu popular, ni ada beberapa tips yang aku jumpa. Blog aku ni langsung tak popular pun, tapi mungkin tips ni mampu membantu kita untuk menjadikan blog lebih popular.


1. Cari topik yang menarik untuk ditulis
Rasanya, ini adalah bahagian  yang terpentig dalam satu-satu blog itu. Kalau blog tu tak ada isi yang menarik, korang nak baca tak? Ramai orang jadikan blog mereka tu seperti diari mereka. Nak cerita dari bangun tidur hinggalah nak tidur semula. Kalau nak jadikan blog tu popular, entri macam ni akan mengambil masa bertahun dan mungkin takan pernah popular. Lainlah kalau kisah hidup si penulis tu menarik. Macam Hanis Zalikha atau Azwan Ali tu, takan putus-putus orang nak baca blog tu.

2. Gaya penulisan yang menarik
Rasanya yang ni pun penting juga kalau nak menarik perhatian pembaca blog anda. Cuba anda bayangkan, tajuk dan isi yang menarik tetapi cara penulisan yang tak menarik,  korang teruja tak nak datang balik? Kalau menarik, mesti korang nak selalu datang baca blog orang tu kan? Abang Eyriqazz, perna kata dia tertarik pada blog itu kerana cara penulisan dan penceritaan ang menarik. Sama macam isi dan cara penulisan aku ni memang tak menarik. Tapi aku tengah belajar macamana nak menghasilkan penulisan yang menarik perhatian.

3. Design Blog Yang menarik
Maksudnya disini adalah template dan widget yang bersesuaian dan perlu ada dalam blog. Cuba bayangkan kalau blog tu dah la warna yang tak padan, widget bersepah sana sini dan tak teratur ditambah lagi dengan iklan yang berkelip sana, kelip sini sampaikan nak cari entri pun susah, korang suka tak nak baca? Paling tidak pun, korang tinggal je jejak kat shoutbox blog tu kan? itupun kalau shoutbox tu korang jumpa.

4. Bersahabatlah dengan pembaca blog anda
Jikalau seseorang tu habiskan masanya untuk membaca dan tinggalkan komen pada entri korang, apa kata korang reply komennya tu. Dan kalau boleh, datanglah melawat blog mereka pula. Semua orang inginkan perhatian. Dan kalau korang buat pembaca blog korang tu rasa dihargai, ini akan membuatkan mereka terasa ingin kembali melawat blog korang.


5. Bertukar Link
Ini adalah juga satu cara untuk blog kita diketahui ramai. Link blog korang akan muncul dalam senarai blog mereka. Ini akan menarik pembaca lain untuk datang berkunjung.
tersebut,


6. Update blog anda
Update blog sekurang-kurangnya sekali sehari atau paling kurang 2 kali sehari. Cuba bayangkan kalau blog tu hanya update sekali sseminggu. bila korang melawat blog tersebut, entri yang sama je. Pastu korang nak lagi ke jenguk blog tersebut? Mungkin tak heranlah korang datang jenguk blog dorang tu kalau empunya blog adalah rakan baik anda. Tapi kalau aku, aku takan jenguk blog yang berkurun lama tak update.

Untuk menjadikan blog tu popular, bukan senang dan memerlukan kita untuk berusaha. Cuba korang tanyakan kat kak redmummy, ada ke dia blogging sambil goyang kaki tak buat apa-apa. tup-tup esok dia jadi blogger popular?

Untuk popular, peminat adalah yang paling penting. kalau orang tak suka masuk dan baca blog korang, memang takkan jadi popular sampai bila-bila pun.

Jadi, diharap tips ni sedikit sebanyak dapat membantu kita semua. Ini adalah pendapat aku je dan dari pemerhatian dan pandangan orang lain.

Kalau korang ada tips yang lain kongsikan la ye? :D

Adios!

33 Komen:

maslinamansor said...

Tak de tips la...
Rasa nya yang tips yang paling berkesan kalau boleh buat entry yang boleh menarik minat orang membaca....

where said...

wat entry yang x akan lapuk sampai bebiler..
hmm, ok kowt..
so tiap kali org masuk, even 2, or 3 tahun lagi pown..
still releven..haha

FarhanaDr said...

Ko tak pkai disqus dah ye? Hmmmmm.. Anyway, betul sume point2 yg di atas.. Harap aku dpat jadi seseorang yg diingati nanti di dunia blog bila aku dah tua.. Hehehehe..

.::WaNiE::. said...

hihihi terima kasih untuk tips ini ok :)

zaizax said...

heh, blog aku tu bersesuaian dgn point no.6 ko, jrg2 update seminggu skali, hee bkn mls, tpppp blurr

jane said...

agak2 kan, blog aku leh popular tak touya??????






muahahhahhahahah

F I T said...

setakat ni saya masih stuck dalam gaya penulisan..stil tatau gaya penulisan yang menarik..maybe sebab tu la kurang ada loyal reader huk huk :(

Syafiq Kadiran said...

nice tips...
tq 4 sharing...

phycrewz said...

yea..tips yg bagus.
tp napa xwat comment form ni embed below post, kan blogger dah ada..

bellar0ssa said...

huhu tips manarik bro.hmm entah bila nak ada reader yg setia dan ramai.huhu..

tapi aku tahu template aku buruk gila.adeh.bila lah aku nak ubah ni..

papepon.cayalah blog kau best.

papabear said...

good tips... make sure betul betul ikut yer :)

Kyuubi_85 said...

@maslinamansor,

ya kak. kalau tulisan tu menarik, orang akan dtg sendiri dtg nak baca. ya tak? :D

Kyuubi_85 said...

@Where,

pelik nama ko ni. where? :D cerita apa yg tak lapuk dek masa? huhu

Kyuubi_85 said...

@DrFarhana,

Aku msh guna disqus lagi, tp entri ni entri lama yg aku x siap tulis jd simpan jadi draf. bila publish jadi la cam ni. huhu

semua pun berharap akan menjadi seseorang yg diingati :D

Kyuubi_85 said...

@Wanie,

tips yang baik kita sama2 kongsikan. :D

Kyuubi_85 said...

@zaizax,

kalau jrg update tp dah ada loyal reader, takpe. :D
sekali update buatla entri yg best org akan ingt sampai semingu. hehe

Kyuubi_85 said...

@jane,

hehe. touya? eh sapa tu? aku kt=yuubi la. huhu

ko rasa popular tak?
;D

Kyuubi_85 said...

@FIT,

takpe kurang. maksudnya adalah juga loyal reader kan? :D
pelan2 nelajar dan mengasah bakat yg ada :D

Kyuubi_85 said...

@syafiq kadiran,

benda aik kita kongsikan bersama :D

Kyuubi_85 said...

@phycrewz,

aku xtau pun boleh embedee. :D actually aku guna disquss tp entah napa if draf kalau publish jd mcm ni. :D

anyway, tips ni sikit je. nk kongsi lg bnyk lgpun aku ni msh newbie. :D

Kyuubi_85 said...

@bellarossa,

pelan2. :D dlm hidup ni takkan ada benda yg dtg bergolek or dtg melayang. semua akan dtg sekiranya ada usaha. :D

blog aku ni baru setahun jagung. blm ada apa yg best yg aku tulis. huhu

Kyuubi_85 said...

@papabear,

harap aku dpt ikut semua ni. tp aku raa aku takkan dpt ikut semua ni. huhu.

aku takkan jd blogger yg fames. huhu

p3perak said...

ko x guna disqus ke weh??

p3perak said...

npe xde link aku pun kat cni..???
huhuhu...

p3perak said...

hehhe..
aku ada tips..

kalau blog kita lambat loading pun, org tak nak masuk gak..

betul tak??

bspotgurl said...

ermm, I takde sebarang tips pun sebab my blog pun tak popular

Amirah Rashid said...

haha. terasa pulak dgn no 6 tu ;D

Kyuubi_85 said...

@p3perak,

weh, ni draf lama jd entah napa disqus x kuar. huhu. link ko ada dlm tab friend list kat paling ats tu. huhu. kang aku letak semua link dlm blog ni sejam tungu pun x leh load. huhu.

load blog aku lmbt x?

BeaN MorENo said...

semua point kat atas tuh betul...saya setuju

p3perak said...

kalau blog ko lambat loading, aku x kan dpt komen kat cni la.. aku la bloggers yang malas nak tggu lama2 tuu.. hahaahaha...

just kidding..

ok je loading, aku dah jadi pelanggan tetap kat cni.. jgn marah..

zulhafixi said...

kompem pemes ke?
hehe

Mohd Shahrul Hafizi said...

Bab design blog tu, aku fail. Huhuhu.

Sky8Men said...

tips yg bgs... =)