Publish Blog Entri dengan Microsoft Office word 2007

Biasanya, untuk post terbaru, kyuubi akan type Menggunakan notepad terlebih dahulu sebelum copy paste ke dalam page new post dalam dashboard blog kyuubi. Selepas itu, barulah kerja-kerja upload gambar dilakukan kerana gambar tidak boleh disertakan dalam fail notepad.

Tapi, tahukah anda bahawa, anda juga boleh upload post blog terbaru anda Menggunakan Micsosoft office Word 2007? Inilah yang baru kyubi pelajari. Bukan sahaja memudahkan malah ianya boleh menjimatkan masa anda kerana anda boleh menulis entri terbaru dalam Micsosoft office Word 2007 dan dengan hanya beberapa klik sahaja, anda sudah boleh postkan entri terbaru anda. Inilah yang kyuubi akan share kali ini iaitu bagaimana untuk publish entri terbaru anda Menggunakan Micsosoft office Word 2007. Mungkin ramai yang sudah tulis mengenainya, tapi kyuubi tetap akan share benda ini.

 
Ok, langkah pertama ialah dengan menulis entri anda dalam Ms office Word 2007 . Selepas selesai menulis entri anda, klik pada office button yang terletak paling atas disebelah kiri. Dan seterusnya pilih publish dan pilih blog. Rujuk gambar dibawah.



 

Selepas itu, 1 page baru akan dibuka dimana anda perlu menaip tajuk entri anda di tempat yang disediakan yang bertulis, Enter post title here. 




 

 
Untuk mendaftarkan blog anda, klik pada tab manage accounts dan ikuti arahan yang diberi.
Selepas anda memastikan semuanya dalam keadaan yang anda inginkan, klik pada tab publish yang terletak paling kiri, dibawah button office. Anda boleh pilih samaada save sebagai draft atau terus publish. Dan anda boleh publish entri anda tanpa perlu login ke akaun blog anda.

Namun, terdapat beberapa kelemahan dalam fungsi ini iaitu anda perlu upload gambar yang ingin anda sertakan dalam post tersebut ke mana-mana storage barulah ianya dapat disertakan dalam entri anda.

 
Selamat Mencuba!!

 
P/s entry ini Menggunakan MS office Word 2007. Namun gambar-gambar yang disertakan terpaksa upload secara manual.

38 Komen:

ana_zara said...

interesting.. tapi x nmpak pon gambar2 nye..

Kyuubi_85 said...

@ana_zara,

i try uploadkan gambar terus dari fail MS word tu tp tak leh.. mesti nak kena upload gambar tu dari storage lain baru bleh.. aku tgh edit lagi post nie.. hehe

FarhanaDr said...

Wow.. Menarik gak ye info.. Heehee.. Tengkiu2.. Mnunggu gambar lak.. Hik hik.. ;p

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

erm dh pernah buat, cuma gmbr jef xbole appear, kena buat mcm biasa...

sayaBerd said...

itu dia.penemuan bru!
tahniah buat ubi!

ekeke

Kyuubi_85 said...

@FarhanaDr,

aku pun baru je tau ni.. :D



@Zikr,

oo ko dah lama tau? ya tu mslhnya.. ni pertama kali aku buat tu..

kenwooi said...

cool.. but i still prefer wordpress editor.. =)

kenwooi.com

feelinblue said...

nice.

tp lagik ske idea yg spontan...

xske tulis dulu..

hehe :P

Kyuubi_85 said...

@berd,

aku baru je tau.. org lain dah berkurun tau benda ni.. huhu

Kyuubi_85 said...

@kenwooi,

i just give it a try.. not bad for serius post.. :D

but its depend on the person.. :D

Kyuubi_85 said...

@Feelinblue,

kalau idea yg spontan leh terus tulis dlm page new post tu.. tapi kalau perlu dirangka dengan baik dan teratur dan mencari idea yag baik, rasanya boleh digunakan.. :D

DzulhafixiceD said...

hebat lah u..
tabik..

Mohd Shahrul Hafizi said...

Aku try. Tapi bila nak daftar dia kata,

When Word sends information to the blog sevice provider, it may be possible for other people to see that information. This includes your user name and password. Do you want continue?

Hohoho.

maisyara Pot! Pot! said...

oh... gitu.. tp, mai wt tk jd lorrr..

Kyuubi_85 said...

@DzulhafixceD,

ya... microsoft mmg hbt kuar dgn idea ni.. :D

Kyuubi_85 said...

@Mohd Shahrul,

aku continue je.. haha

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!,

eh, tak jadi ke? ko dah try registerkan blog ke? ko perlu registerkan blog dlm Ms word 2007 tu dlm tab manage account dan perlu ada connection dgn internet..

beluncas said...

bagus jugak camni...

maisyara Pot! Pot! said...

yeke? alah.. aq tk reti. nnt ler aq try buat agy.. ngee^^

Kyuubi_85 said...

@beluncas,

ya bagus...sng skit.... tp susah skit bab gambar tu..

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!

ko try la.. nanti dah dapat, gtau aku eh.. :D

::SizuKa:: said...

aku tak pakai MWord 2007.

sekian.

Kyuubi_85 said...

@sizuka,

pegila pakai Ms word 2007.. :D

sekian.. hehe

DaHLia said...

kyuubi_85, lagi besh dan mudah kalo guna Windows Live Writer...leh scheduled lagi post kita tu tau..nak upload gmbar, video, nak buat hyperlink, semua ada siap...

godek laaa pusat sumber akak, akak ade citer pasal Windows Live Writer ni :)

Kyuubi_85 said...

@Dahlia,

ooo yaka? haha... baru tau.. yang ni pun baru kelmarin aku au.. hehe

anyway, nanti kang singgah tpt kak

vidadarisakura said...

eh,boleh?
nanti aku cuba try.hee

Kyuubi_85 said...

@vidadarisakura,

mmg bleh.. try la.. :D

F I T said...

nampak memang memudahkan..tapi cam susah je...baik guna blogger je..tapi bagus gak tau function ni kat MW..thanks bro :)

I got Dark Vader's Power!

Kyuubi_85 said...

2FIT,

ya betul tu.. part nak masuk picture tu yang tak best.. :D

dorang kata, sharing is caring kan? hehe

cikTi said...

wa,.,


xprnah tahu,.,.

nnti nk try,.

Kyuubi_85 said...

@CikTi,

ok2, try la.. :D

RoSe_ViOleTE said...

haaa....boleh kann...
hari tu nak cuba.
tapi...x brape nk reti
hahaha~~

Kyuubi_85 said...

@RoSe_ViOleTE,

ya, mmg bleh... try la... blajar pelan2. :D

Eyriqazz said...

menarik ni..tapi saya guna microsoft word 2003,bleke>

miss lolly a.k.a luvfareda said...

uish.

nice sharing :-)

F I T said...

bro anda di tagged..kalau rajin jawab a hehe

Tagged Anda

Kyuubi_85 said...

@Eyriqazz,

haha...p la updatekan ke 2007.. hehe

Kyuubi_85 said...

@miss lolly,

kan sharing tu caring... kan3?

:D