Makanan Rutin Seorang Student



Wah, skema sungguh tajuk kali. Macam tajuk berita la pula. Lantak la.  Aku sentiasa mengharap hari akan hujan. Aku dah tak tahan cuaca yang panas melampau ni. Apapun cuaca hari ini boleh dimaafkan jika dibandingkan beberapa hari yang lalu. Rasanya suhu sebelum ni dah boleh panggang sosej. Aku mengarut lagi. Hahaha

Aku nak tanya korang semua, yang pernah jadi student, atau yang tengah jadi student, apa makanan rutin korang? Maksud aku, apa makanan yang menjadi kebiasaan akan menjadi mangsa perut korang yang tak pernah kenal penat lelah melayan nafsu serakah makan korang tu?


 
Adakah kat sini korang melantak selalu?
Atau


 Disini

Atau

Dekat sini?

Wah, kalau nuffnang bermurah hati bagi aku cek seribu sebulan, memang kat sini la pilihan aku nak makan. Ada kelas gitu..

Tapi sebagai seorang student, ciri-ciri makanan pilihan aku ialah cepat, murah dan sedap lagi menyelerakan. jeng-jeng tengok kat bawah tu lah makanan yang aku selalu makan.



 
Maggie atau orang putih panggil instant noodles dan sardin

Mee Maggie ni makanan kegemaran aku kerana murah dan menyelerakan. Lagipun sebagai student aku perlu jimatkan pengeluaran wang kan? Kalau tak, tak hidup la aku. Lagipun sedap apa. Ada kawan aku pernah cakap, mee maggie ni makanan rutin seorang pelajar. Tanpa mee maggie tak muncul la tokoh-tokoh hebat kat dalam negara kita ni. hahaha. betul ke tu? tak kisah la, dia yang cakap. Bukan aku





Dan yang wajib ada mestilah yang ni. kalau tak ada yang ni tak lengkap la rasa kat perut tu. Betul tak? Ke korang dah tak biasa makan nasi? dah jadi macam orang puteh tu.. ala, makan makanan macam dalam gambar-gambar kat atas sekali tu.

Tapi, weh. Sedap apa makan nasi dengan maggie. kalau korang nak tahu makan nasi yang masih panas dengan mee maggie perisa kari. Ummph!! haha.. sedap hingga menjilat piring!

Pada korang yang pernah jadi student atau yang tengah jadi student, apa makanan rutin korang?


70 Komen:

::SizuKa:: said...

salam,

if weekdays, aku memang makan nasi. sehari 2 kali. =)

tapi bila weekend tiba, aku selalu hilang arah nak makan apa. haha. kadang2 aku tibai maggi. tak pon, kalau teringin sangat, aku makan mcD. tak pon KFC or PIzza. holaa..~

Aus said...

aku biase gak mkn megi..
tak elok..tapi nk wat caner..
hahahaa

uNIqIKA said...

mkn nasik jer. bila tiap2 hr mkn nasik rse rndu la plak nk mkn maggie

911 said...

Megi... dah kerja2 gini pun masih lagi makan megi.. tak lah selalu, tapi kalau dah tak tahu nak makan apa, megi la jawabnya.

Kyuubi_85 said...

@Sizuka,

adeh, cmana lak leh ilang arah nak makan ni? ish3

Kyuubi_85 said...

@Aus,

kita serupa... haha

Kyuubi_85 said...

@uNIqIKA,

haha... aku dah besa dah mkn nasi ngan maggie.. sodap

Kyuubi_85 said...

@911,

ish3, kalau dah keja tu elakkan la nak makan magie... tak baik tuk kesihatan.. hehe

nursarah said...

maggi kari terbaik. tapi jangan makan selalu, seminggu sekali bleh la

Amieynna Amin said...

megi..
teman baik ketika duit kering..
mcD..
teman akrab ketika duit masyukkk..

Merah Baldu said...

time student dlu klu hari biase msk sndri or kdg2 tu klu xsmpt mkn je kat kedai sek.7 tu...bkn western ye.kat situ la tpt bdk2 uitm even org yg dah keje pun mkn kat situ.harga reasonable..then klu wekn plak kdg2 je mkn kat tpt western tu..tu pun ble teringin sgt la...ko nk tau time aku study dlu, bdk2 laki cte diorg msk megi dlm baldi.eeee...

maslinamansor said...

masa study, penah rendam maggie dalam air sejuk jer sbb xde cerek elektrik
maggie tom yam favourite masa tue... :)

maisyara Pot! Pot! said...

mkn sardin pun sedap ape? hahaha.. lebih rela mkn sardin! :D

FarhanaDr said...

Dulu kerap gak makan fast food ni.. Tapi bila dah mula misi mendietkan dan menguruskan diri, kena kurangkan laa.. Walaupun skang tgh mngidam giler burger king.. Waaaa.. ;)

~ pape pn, jadi student ni depa tak kisah, balun jek, asal makan kan.. ngeee..

Kyuubi_85 said...

@nursarah,

ya memang terbaik... cuma dimakan semasa duit gawat... hahaha

Kyuubi_85 said...

@Amiena Amin,

haha, stuju dengan ko pasal yang tu... :D

kalau duit tak kering tak slalu balun magie.. hehe

Kyuubi_85 said...

weh, part msk dalam baldi tu yang... err... betul ke ni? mcm tk caya aku.. huhuhu

Kyuubi_85 said...

@maslinamansor,

ish3... ko msk maggie dengan air sejuk? masak gak ke benda tu?

kadang jadi student ni kesian kan.. :(

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!,

hehe... ko biasa gak ke mkn sardin ni?

maksudnya ko ni tak biasa mkn megi la ni kan? :D

Kyuubi_85 said...

@FarhahaDr,

ya aku stuju... sebagai seorang student, aku balun je pe yg ada asal kenyang.. :D

zulhilmi bdk blur said...

teeet...
tepat skali...
hihi

Kyuubi_85 said...

@zulhilmi,

hehe... part mana yg tepat? :D

wawan said...

nasik & sardin adalah sedap! tambah kicap sikit..marveles!!!

Kyuubi_85 said...

@wawan,

wah, aku dpt resepi baru lg... tambah kicap.. nanti pasni aku nak try.. hehe

thx wawan bagi idea baru.. :D

maisyara Pot! Pot! said...

hahaha.. meggi hehari aq mkn. pehh! sardin di siang hari. malam mkn meggi. pepagi buta beli burger dekat abg botak yg baik hati.. hahahaha..

*aq cerewet nk mkn mknan loaded. law owg blanjer, ku on the spot! :P

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!,

ooo cenggitu.. :D

jimat g2.. baik nak dijadikan isteri ni.. ahaks!

maisyara Pot! Pot! said...

tp, tkleh mkn megi hari2. kang gugur rmbut wei.. hahaha..

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!

haha... betul ke? aku mkn magi tiap hari tk png gugur lak rmbut ni.. :D

Mohd Shahrul Hafizi said...

Breakfast/Supper: Milo 3in1 dgn biskut kering HupSeng.

Lunch: Nasi berlauk.

Dinner: Mee segera spt Maggi Kari, Cintan, Ruski dll.

:)

Kyuubi_85 said...

wah... sama gak kita eh... tapi kdg aku tak sempat nak lunch...

tapi perut ni tak juga kempis2... wakaka

Mohd Shahrul Hafizi said...

Hahaha. Samo la ekau dengan den ni ha. Den nengok perut den ni makin muncit je. Tu pasal den rajin nengok Biggest Loser tu. Hahaha.

Kyuubi_85 said...

@Mohd Shahrul,

haha... patutla... badan aku tak besar mana pun... tapi perut ni makin sht pla...

sblm ni tk pla mcm ni... ish3

tujuhhariseminggu said...

eh, x penah pun makan megi ngan sardin... sedap ke???? kono try nih... :)

p3perak said...

makan megi boleh kurus...
suka mkn megi..
try la..

wakakaka...

mamawana said...

salam...

Mama makan maggie sebulan sekali jer. Itupun kena boh sayur sawi ker, celeri, tolor, bawang, karot lagi..

Kalu masak sardin, boh rempah kari sesudu or cili api berapi kasih taruk bawang banyak2...ngeh ngeh ngeh

Admin said...

salam...dulu ms study pun makan makanan mcm tu...biasalah tu

http://coretanmayaku.blogspot.com/

CronixxCancer said...

sampai 2 3 hari tak makan beb...terlebih belanje...bagi aku, kalau mengenyangkan and halal, konpem aku lantak..:)

squidy said...

makanan cepat saji ya.:D

Eyriqazz said...

hik3..maggi tak dpt dipisahkan dengan kehidupan seorang student

Syafiq Kadiran said...

weekdays makan nasi...
hari cuti, FAST FOOD!!!
tp megi mmg cube elak jao2...

F I T said...

aku takleh makan maggi kerap sangat..nanti perut aku mesti rasa mual n nak termuntah..tatau napa..adoiii nasi je la santapan harian aku..

nabil said...

kfc--> 2,3 kali
mcD--> boikot
burger king-->xpernah(mahal)
nasi--> tiap2 hari..huhu

touyakaruma said...

memang dah ikut standard ISO untuk pelajar makan meggi

DzulhafixiceD said...

gua slalu mkn secret recipe..
bapak gua kan PM..
kehkehkeh

Nazatul shima said...

alahai..kite pon makan megi jugak.hehee..sep bajet.:p

bellar0ssa said...

megi selalu lah makan.tapi kalo mkn ngn nasi tak pernah lah lagi.. huhu sedap ek..

feelinblue said...

kyubii.

npe ko letak feveret aku kt ctu?
terasa cm nk mkn plak.. huhu

aku ske KFC!!!
hehe

tp hari2 xleh la..

aku makan nasi je everyday..
maggie kadang2.
klw tgh sempit. hehe

Kyuubi_85 said...

@tujuhhariseminggu,

ko nak try? pegila try.. sedap jg tu... tapi lebih baik g mkn dengan nasi.. :D

Kyuubi_85 said...

@p3perak,

bleh ke kurus? mcm tak caaya je, aku ada kwn yg kuat mkn magi, tapi badannya tetap "sihat". haha..

Kyuubi_85 said...

@mamawana,

wah, sedap tu.. sebenarnya kalau aku mkn magie pun suka gak nak letak sayuran.. tapi duduk kolej nak buat cmana kan..

kalau sardin tu, main belasah je.. gorang bagi pedas skit.. sedap..

dasar kuat makan.. haha

Kyuubi_85 said...

@Admin,

haha.. stuju2.. :D

Mohd Shahrul Hafizi said...

Tu la pasal.
Sebelum ni aku melantak berpinggan-pinggan maintain je. Sekarang naik senang je perut ni. Adoiyai.

Kyuubi_85 said...

@cronixxcancer,

wah... teruk tu kalau sampai 2 hari tak mkn.. ish3

Kyuubi_85 said...

@squidy,

ya, memang cepat.. tak sampai 5 minit dah boleh makan.. :D

Kyuubi_85 said...

@Eyriqazz,

ya betul.. memang makanan rutin student walaupun ada gak student yang tak pandai makan maggie.. huhu

Kyuubi_85 said...

@syafiq,

haha... sama gak cam aku.. asal kuar mesti nak fast food..

tapi megi tetap dihatiku.. wakaka

Kyuubi_85 said...

@FIT,

wah.. knapa gak mcm tu fit, mungkin perut ko ni nak santapan lain skit..

perut tiap org berbeza

Kyuubi_85 said...

@nabil,

lebih kurg je kita ni..

tapi aku pnh gak try mcd.. ok la tapi harga tak brapa nak okey bagi aku.. haha

Kyuubi_85 said...

@touyakaruma,

haha, ikut standard ke tu mkn magie? bagus la.. haha

aku mmg ikut standard.. haha

entah pa aku ckp ni

Kyuubi_85 said...

@DzulhafixieD,

haha... lantak ko la nak mkn pe kalo bapa ko PM.. haha

deus X machina said...

time aku blaja dulu
kalau awal2 sem baru dapat PTPN tu makan gak mcd, kfc, pizza apekejadah sume tu
sambil tu beli gak stok maggi banyak2 wat stok utk hujung sem
erk888

Kyuubi_85 said...

@Nazatulshima,

hehe... same disini... if sempit, aku usahakan ada nasi mkn ngan megi.. hehe

Kyuubi_85 said...

@bellarossa,

sedap wooo... g la try... tapi mesti mkn tgh panas... kalau tak, memang tk sedap la bagi aku..

Kyuubi_85 said...

@deusXmachina,

hahaha... aku pon sama... tapi tak pnh nak beli stok banyak2.. berkesan ke mcm tu? aku pun nak buat la if gini.. haha

aieOreo said...

bihun pama..hehe XD

Kyuubi_85 said...

@aie Oreo,

yang tu pe benda pla tu? huhu

ida said...

alala...siannyer... makan magie jer... i pn same....hahahhaaa

Kyuubi_85 said...

@ida,

tula, kesian kan... ada gak member aku mkn megi je.. haha

Yatre Hayati said...

makan makanan la..huk huk..

sama je..keakdang makan megi gak,..
macam2 megi dah try

Kyuubi_85 said...

@yatre hayati,

haha.. :D

jenama megi dah bnyk d pasarn.. ckp je mana 1 nak... yg sedap x sdap pon ada.. haha