Gunakan Tandas Dengan betul, Kalau Tak...

Sebelum apa-apa, aku nak tanya soalan bodoh dulu. Korang tahu ke nak guna tandas? mestilah tahu kan?

Tapi rasanya ada juga yang tak tahu nak gunakan tandas dengan cara yang betul. Hari tu masa aku tengah googling nak cari gambar untuk entri aku Masuk tandas pun Ada Kadar Bayaran?, aku terjumpa satu gambar yang aku agak terkejut dengan keyword yang aku taip, iaitu tandas. So, aku usahakan untuk dapat url gambar tersebut, dan rupanya datang dari blog ni, Papajahat.blogspot.com. Ingatkan cerita tandas kotor ka. Sungguh, ia satu kisah yang aneh dan pelik, tapi benar-benar terjadi.

So, korang nak tahu gambar apa yang aku dapat?

Tengok kat bawah.



 
Peha yang macam nak terbelah dua




 
Dia tengah diberi rawatan


Gambar tu diambil ketika insan malang tu diberi pertolongan oleh pasukan medik. Inilah yang terjadi kalau tak gunakan tandas tu dengan betul.

Gadis malang ni menggunakan tandas awam jenis duduk dengan cara mencangkung kat atas, lebih kurang dia naik kat tempat duduk tu dan mencangkung instead of duduk ketika menggunakannya. Dia mungkin merasakan tandas tu tak bersih dan kotor sebab dah ramai orang yang guna. Biasa lah kan, tandas awam.

Dan kerana tak dapat menampung berat badannya, mangkuk tandas tu pecah, dan inilah akibatnya.  Korang bayangkan la bila mangkuk tu pecah dan korang jatuh atasnya, dan kemungkinan benda tu tajam. ish3 tak dapat ku bayangkan.

Jangan tengok tempat yang lain ok, tengok kat peha tu yang nak terbelah 2.


Struktur tu sebenarnya dibina hanya untuk menampung berat badan seseorang ketika duduk, bukannya menampung keseluruhan berat badan kita. (ada bezanya kesan berat badan seseorang keatas sesuatu benda mengikut posisi korang, kalau tak tau pegi belajar fizik).

Sebagai pengajarannya disini, gunakan tandas tu dengan cara yang betul. Tandas yang aku tau, ada 2 jenis, jenis duduk dan yang mencangkung.

 
 

 


Kalau korang rasa tandas tu tak bersih, cuba cari alternatif lain nak bagi bersih, contohnya cuci dulu ke atau lapis la dengan apa-apa benda sebelum menggunakan perkhidmatannya, ok? Kalau tak, jadi la macam gambar kat atas tu.

p/s Gunakan la sesuatu benda tu mengikut kegunaannya dan cara yang betul. macam bengong je ayat aku ni.. haha, ok2, contohnya pisau digunakan untuk memotong benda kan, bukan digunakan untuk makan, ada faham?

Selamat menjaga keselamatan anda!

gambar credit to Papajahat.blogspot.com

46 Komen:

Merah Baldu said...

ngerinye..

Kyuubi_85 said...

@Merah Baldu,

Memang ngeri, tapi tulah kenytaan..

Baru kwn aku baca entri ni.. dia ngaku gak dia buat cam ni... huhu

tkt2..

pudding pie said...

belakang tandas kampus aku diorang letak gambar mangsa ni
aiseh, geli geliman siot!

Merah Baldu said...

yeke..yg sy tau kebanyakan org2 tua yg wat camtu

Kyuubi_85 said...

@Merah Baldu,

oo, yaka? aku tak tahu pun... tapi bhaya tu nak buat cam tu.. ish3

Kyuubi_85 said...

@pudding pie,

adeh, betul ke? so pa perasaan korang masa nak guna tandas tu? :D

Cik Puan Drunbella said...

adoi sakitnya.
mesti trauma giler org tue kan.
ngee.
ngilu mak tgk.
=___=

Fina Fento said...

ouch!

Kyuubi_85 said...

@cik puan drunbella,

Memang sakit gila.. tak tau la cmana org tu... huhu

Kyuubi_85 said...

@Fina Fento,

ouch mean aduh! :D

maisyara Pot! Pot! said...

ngiluuuu yeaaaaa! tk pnh di buat oleh owg..

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot,

memang... huhu

pa yg tk pnh dibuat? guna tandas duduk tu mencangkung ke nak obat gadis tu? huhu

FarhanaDr said...

Hoho.. Even ku dh nengok mcm ni, still ku buat juge.. Takut tapi.. Hmmmm.. Mencangkung lebih memuaskan.. Ahaks.. ;p

monica said...

geli sy tgk..thanks for sharing..:)

Kyuubi_85 said...

@FarhanaDr,

wah, ko pun buat g2 jg ke?

ish3..

Bahaya2..

kalau nak cangkung, carila tandas bukan jenis duduk.. :D

Kyuubi_85 said...

@monica,

memang geli dan mengerikan..

:D

no hal, memang kewajipan kita nak share somethng yg useful..

aNoZ said...

haha.. mana dpt gmba2 ni bro? nice lah~!

Kyuubi_85 said...

@aNoZ,

aku google je..

and ada gak link tu aku letak.. :D

tujuhhariseminggu said...

erkkk... takoot... :p

Jard The Great said...

hehehe.. seb baik aku tak penah naik..

Moon BlooDy Spell said...

perghh........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
menggerun kan...
skung ni.. toilet pun mendatangkan bahaya

maslinamansor said...

xsnggup tengok gambaq tue...

::SizuKa:: said...

pengajaran buat kita yang lain..guna tandas elok-elok...uuu..

ngeri beb gmbr tu!

Kyuubi_85 said...

@tujuhhariseminggu,

pelik nama ko ni.. :D

bagus la if tkt... 2ls tujuan utama aku... haha

Kyuubi_85 said...

@Jard The Great,

betul ke tu jard? ke ko tipu?

hehe,..

Kyuubi_85 said...

@Moon Bloody Spell,

memang gerun...

skrg ni semua benda pun bahaya... tapi depends dari kita jg kan? :D

Kyuubi_85 said...

@maslimamansor,

first time aku tgk pun tkt gak.. huhu

Kyuubi_85 said...

@Sizuka,

betul tu.. aku sokong ko..

gunakan dengan betul dan berhati-hati... huhu

aten said...

ohh myyy goodd!!!

Kyuubi_85 said...

@aten,

dont freak out! huhu..

maisyara Pot! Pot! said...

kalo geli thn jela.. berak or kucil kt memana.. wahahahahaha

dee love eiffel said...

ish.. sangat sadis. mintak dijauhkan ! tandas duduk memang tak best.. HAHA

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!,

tapi kalo dah memang kewajipan harus ditunaikan pada waktu tu jg cmana? :D

Kyuubi_85 said...

@dee love eiffel,

hehe... ya ku stuju dengn ko... memang tak best.. hahaha

maisyara Pot! Pot! said...

melabur jela.. biar ler mgkuk tu kotor, mcm taleh bersih kn.. hahaha

Kyuubi_85 said...

@maisyara pot!

haha... tulah jwpnnya.. tandas memang tak bleh nk bersih..

sebab tulah kita disuruh cuci tgn pas pegi tandas! hehehe..

Mohd Shahrul Hafizi said...

Erks! Menakutkannya. :(

Kyuubi_85 said...

@Mohd Shahrul,

ya, memang menakutkan.. so, hati2 dalam tandas.. :D

Mohd Shahrul Hafizi said...

Dulu aku pernah berak camtu gak. Lepas ni, bawak tisu banyak-banyak. So lapik je kat mangkuk tandas tu kan. Hahaha.

Kyuubi_85 said...

@Mohd Shahrul,

bagus2... taubat.. :D

ya betul, tulah cara yang terbaik.. :D

Mohd Shahrul Hafizi said...

Ngeri seh tengok pics tu.

Kyuubi_85 said...

@Mohd shahrul,

haa, tau ngeri kan? jgn la buat lg ek.. tkt tk kuat benda tu.. :D

ika honey bunny said...

euwh. ngeri sey! tapi kejadian camni penah gak jadik kat sekola aku dulu. tapi jadik kat budak laki la.. citenya, dia nak skodeng kawan die kat tandas sebelah pastu camne tah dia terjatuh (sampai jamban pecah)and kaki dia masuk dalam lubang jamban. memang kaki dia pon pecah jugaklah weyyy. ngeri2!

noin said...

aduh. geli lebey le tgk pic tebelah tu n olso pic jamban tu. haiya. dak tecik ley ler cangkung kt tndas duduk. da beso gajah phm2 ler.. hadeh

saya_arief said...

seram dowh..

Mannnn!!!!! said...

haha... pe la..
da tau nk cngkung cri la tndas lain.. adoh..!!1
kn jmban to xleey nk tmpong berat anda..
huhu.. SANGAT MERBAHAYA..!!!