Bagaimana nak buat fungsi Open Link In A new Tab

 Pakcik Google takde kena mengena

Ok, kali ni tutorial yang pendek saja iaitu bagaimana nak letak fungsi Open Link In A New Tab. Sebenarnya ada sebabnya aku buat Tutorial ni. anyak aku lawat blog orang dan banyak yang letak link dalam post mereka. dan kebanyakan (mungkin semua) link yang disertakan tu, bila aku klik, akan terun directed ke laman yang kita linkkan tu pada page yang sama. jadi pembacaan Kau terganggu seketika.

Ok, mungkin korang tak faham lagi kan? Mari aku sediakan 2 link kat bawah ni, dan cuba korang klik pada kedua-dua link tersebut dan lihat apa yang terjadi.





Apa perbezaannya? Link pertama akan load pada page ni kan? Manakala link yang satu lagi akan load pada page lain kan? dan ini tidak menggangu pembacaam korang kan?

Inilah yang akan aku ajarkan pada korang kali ni.

Ok, untuk meletakkan fungsi tersebut, selepas link yang korang sertakan, Letakkan kod html ni,

target="_blank"

Ok, caranya begini
pertama, letakkan link yang korang nak seperti contoh link kat blog aku ni, 

http://kyuubi85.blogspot.com/

Selepas itu, letakkan kod target di hujung link tersebut,

a href="http://kyuubi85.blogspot.com/" target="_blank"

sebelum perkataan  a href tu, letakkan tanda < dan selepas perkataan blank juga letakkan tanda >

selepas tanda > korang bolehlah meletakkan apa sahaja perkataan yang korang nak ia muncul,


ok, lihat contoh link ke blog aku yang ada fungsi open in a new tab

Kod untuk link di atas akan keluar seperti di bawah.


Semoga tutorial ni berguna kepada semua,

Selamat mencuba!!

7 Komen:

Hazzy Ishak said...

cikgu...link kat atas tu ada error...hehe

maslinamansor said...

nampak cam susah jer...

Kyuubi_85 said...

@hazzy,

yang mana2? nak kasi betul... hehe
sorry..

Kyuubi_85 said...

@maslinamansor,

susah ke?
senang je la ni...

just tambah attribute target lepas link tu..

dzul hafixi said...

baik.. saya cuba..

Kyuubi_85 said...

@dzul hafixi,

cuba, jgn tak cuba.. :D

sembil9n said...

bagus ini ;)