Tips Tingkatkan Blog Traffic

Fulamak, skemanya tajuk.. hehe

Tak adalah, ni saja nak share tips yang aku pernah discover selepas sebulan bergelar blogger. Tips ni tak la sehebat mana, tak macam tips top blogger atau otai-otai kat luar sana tu, tapi sedikit sebanyak ianya membantu aku naikkan traffic ke blog aku ni tau. Ni nak share dengan newbie macam aku la yang baru nak belajar blogging. Pada yang otai, tak payah la korang baca yang ni, korang dah tau semua ni.

Ok, tips aku yang pertama adalah blogwalking atau blogjogging atau blogberlari ke apa-apa aje la. Yang penting ianya berkaitan tentang anda melawat blog orang lain. Aku memang amalkan benda ni, dan ianya terbukti berkesan. (Cheewah, macam jurujual pula aku ni).

Jangan pula korang lawat blog orang, baca entrinya tapi korang tak tinggalkan komen atau senangnya, tinggalkan jejak anda. Sebaiknya, nak naikkan traffic ke blog korang, tinggalkan komen pada entri blog yang anda lawat tadi, tuan blog tu pasti datang tempat korang pula. Nak tengok bukti?



Nah, tengokla statistik visitor blog aku ni. Bila aku tak banyak buat lawatan diblog orang dan tinggalkan komen, jatuh menjunam visitor blog aku ni. tapi bila kau buat lawatan dan siap tinggalkan komen lagi, naik mendadak visitor blog aku ni. jadi pendapat anda? berkesan kan..


Ok, tips naikkan visitor blog aku yang kedua adalah ping blog anda. Ping blog ni nak bagitau kat search engine bahawa blog kita dah update. Ping service yang aku selalu guna adalah Pingler.com. Kalau korang nak tahu, blog aku ni pernah keluar kat search engine kat russia dengan keyword yang pelik. haha. Baca post aku tentang ni kat sini.

So, kepada mereka yang tak tahu lagi bagaimana nak naikkan traffic ke blog korang, diharap tips ni sedikit sebanyak dapat membantu anda..

kepada sesiapa yang ada cara yang lebih baik, kongsilah dengan kita disini ye.. terima kasih daun keladi.. hehe

Majulah Blogger untuk semua!!


14 Komen:

Eyriqazz said...

bagus2..teruskan usaha...

Solehah said...

tak dinafikan mmg kene work hard cari kawan..kalo dok diam ja org tak tau kewujudan blog kita..then selalu la tinggalkan jejak..bukan takat pi sekali ja, pastu x gi dah..sumtimes yes dorg dtg blk, tp sumtimes x..hehe..blogku pun x da org ramai..saja nak komen sikit..saya pun bdk bru blajo.

Jard The Great said...

yep.. kena rajin blogwalking

~eZmALiZa~ said...

alaa..tp ezma nk blogrunning! ekekeke.. :D gurau jer..hik3.. :D besh la enrty ni..byk bg info kt ezma.. :) tengs kyuubi :)

deusXmachina® said...

sgt setuju dgn blogwalking!!
even blogger2 otai pun masih lagi blogwalking

hidup blogwalking
erk888

Kyuubi_85 said...

@Eyriqazz, ya.. thx nak usaha lagi ni.. :D

@Solehahya betul gak tu.. ada gak yang malas nak berkunjung.. KAdang aku pun mcam tu gak.. hehe
takpe, kita sama2 belajar..

@Jard The Great, yup betul... my visitor jatuh pas tak buat walking2 ni... hehe

@~eZmALiZa, thx gak coz sudi dtg jenguk.. saje nak share ni.. :D


@deusXmachina, ya2.. betul2... hidup blogwalking!!! :D

Amirah Rashid said...

betul tu!
setuju
so, kene la rajin berjalan2
hehe :D

Kyuubi_85 said...

@Amirah rashid, yaya, betul tu.. aku stuju... tapi kalau rajin berjalan tapi takde jejak cmane ek? :D

ida said...

haha...if tak de jejak.. sabar je la... :D hehe...gurau je...kena la work hard...

Kyuubi_85 said...

@ida, yeah!!! work hard tu mesti!! :D

::aku budak baru belajar:: said...

haha...hey..how about u try google my name..azhzurin..it is one and only...dont need a pingler though...not to kerek..nice post btw..salam =D

Kyuubi_85 said...

@akubudakbarubelajar, wah... i try googling your name and its appear on the top of the search... nice.. haha

Khairul said...

Salam...

Nice post... berblogwalk kalo tak tinggal jejak pon x guna jugak kan? hehehe kalo bab komen tu, saya dpt byk tips kata kalo nak komen biar berinfo.. so nak tanye... cukup ke kalo kita just bagi salam je kat komen orang?

Steward said...

Salam... Beshnya tips kamu ni kyuubi.. nak cari pasal la sikit.. hahah. Anyway, thanks for the tips. Glad to have friend like you.