Perlukah word verification bila nak komen?

Patutkah pasang word verification bila orang nak komen?

kadang-kadang tu, aku pun malas nak komen bila kita dah siap tulis dan nak tekan publish post, tiba-tiba keluar pula "pak cik" tu nak minta word verification. Geram you know.

Dan yang tak best bila kita salah masukkan word tu, dia nak minta balik..


Arrrrggggh!!! Geramnya!!!


Pada pendapat saya la kan, tak perlu la nak letak Word Verification tu. Lagipun kalau  takut sangat dengan komen dari anonymous, awak boleh la settingkan tak boleh ada "hantu" tu nak komen. Ya tak? Dan boleh juga settingkan supaya sebelum komen tu kena display, perlu approval dari tuan punya blog. kan senang?

Blog tu sepatutnya kena la mesra pengunjung, barula ok. Tapi kalau blog peribadi dan taknak ada pengunjung, silakan la buat apa yang kamu suka. setuju tak?

Kalau pengunjung nak komen pun senang, ni siap berpantun nak suru komen, tapi bila nak komen, kena pula diverified dulu. Wei, tak ada Alien la nak baca blog...

Ada banyak entri yang aku baca pasal benda-benda yang tak perlu dalam blog tu, dan salah satunya adalah Word Verification ni, tapi ramai yang aku komen, ramai juga yang letak Word Verification tu. Kadang tu siap aku Close terus page dia, tak payah komen.

So, kalau korang tak tahu macamana nak buka word verification tu, meh sini aku bagitau :

1.  Login Masuk akaun anda dan pergi ke Dashboard

2.  Klik Setting pada blog yang nak dibuka word Verification

3.  Pergi ke Comments. Disini, anda boleh set siapa yang boleh komen pada blog anda pada   bahagian Who can comment Dan boleh tick No pada Show word verification for comments untuk   buka fungsi Word Verification.


21 Komen:

Hazzy Ishak said...

sy pun tak suka tau...
melambatkan je

Aj said...

for security tu... takut spambot komen ads viagra klu blog ko high-ranking.. klu tidak mmg takda

woaini_87 said...

betul tu. kekadang tu memang membencikan bila dah masukkan google account, lepas tu kena verify lagi..

ida said...

btl juga..nyusahkan...bila dah komen tp kena x dpt post...dah mls dah nak komen.. tp perlu d fkr jg apa yg AJ ckp tu..

Kyuubi_85 said...

@hazzy, ya betul tu... lambat la dan tak mesra pengunjung..

Victor Tan said...

to me, right, it's necessary. There're a lot of unscrupulous trolls in the Internet. You never know who will drop stupid comments on your site.

Kyuubi_85 said...

@Aj kalau takut spam, kita guna la fungsi blog owner approval.. kalau tak nak ada komen macam tu or anonymous tu, buang aje..

Kyuubi_85 said...

@woaini_87, ya.. i pun pernah juga macam tu, dah siap2 nak komen terpaksa pula nak sign in ke google account lgi.. aiisshhh..

fiza said...

Betul 3x, saya pon tak suka word verification ni, leceh.

nursarah said...

samalah, aku tak suka benda alah ni..annoying,ekekeke

Victor Tan said...

on word verification, that is actually to prevent a system from giving stupid comments on your page.

But, it's troublesome.

cik eykameow :) said...

ho! ho! ho! setuju ngan entry nie :)

Nazatul shima said...

sangat tak suke..tsk!

Kyuubi_85 said...

@ida, ya memang menyusahkan.. huhu

Kyuubi_85 said...

@victor, if u afraid of some stupid comment, just set for admin approval..but it depends for the person la.. maybe they like it.. but i dont... huhu

Kyuubi_85 said...

@fiza, memang leceh ni... that is why i dont like it.. biar la mesra pengunjung... :D

Kyuubi_85 said...

@nursarah, hehehe... sama la ngan aku... tak suke..

Kyuubi_85 said...

Thanks cik eykameow.... :D

Kyuubi_85 said...

@nazratul.. ya sama... tht is why i buat entri ni coz i dont like... :D

Izz said...

bende niyp wat semak jerw.
bkn d alien nk bce blog pon an??
hehe

Kyuubi_85 said...

ya betul tu izz.. aku sokong ko 200%... hehe