Tips Menambah Berat Badan

Ok, kali ini aku nak bagi satu tips iaitu cara untuk menambah berat badan. Entri kali ni khas untuk mereka yang teringin untuk menambah berat badan, sama dengan aku.... :D

Kepada mereka yang dah sedia berat, tak payah la baca, tapi kalau nak juga, baca la... boleh bagi dengan orang lain...

So, siapa yang nak menggemukkan diri, ikutlah tips bagaimana untuk menambah berat badan ni...

1. Makan selalu. ambil 3 hidangan biasa dan 2-3 hidangan ringan

2. Makan lebih banyak daripada biasa. (Aku dah cuba yang ni, memang berkesan :D)

3. Makan makanan yang berkalori tinggi seperti
  
   buah-buahan kering, roti, gandum, kekacang, daging merah.

4. Ambil makanan tambahan, contohnya vitamin,

5. Minuman juga perlu diambil kira, banyakkan minum susu, jus buah-buahan

6. Buat senaman berat untuk menukar kalori berlebihan kepada otot dan mengelakkan pembentukan lemak.

7. Banyakkan mengambil makanan yang mempunyai protein yang tinggi seperti telur, produk tenusu
  
8. Amalkan meminum segelas susu sebelum masuk tidur.

9. Dapatkan tidur yang cukup.


(Cara untuk menambah berat badan ni berkesan juga, ada yang aku pernah amalkan dan kesannya berat badan aku naik 6 kg!!)

Adakah anda percaya bahawa berat badan aku bertambah? Sebelum ni berat badan aku cuma 49kg ja..
Sekarang ini berat badan aku sudah bertambah kepada 55kg!!! hehehe..

Aku amalkan cara yang nombor 2 tu.. Aku makan sebelum tido setiap hari... Dan hasilnya Badan aku naik...
Tapi jangan la ikut cara ni... tidak sihat ni..

So, kepada mereka yang berazam nak tambah berat badan di tahun baru ni, semoga berjaya untuk menggemukkan diri.. hehehehe

10 Komen:

Soon Jeremy said...

LOL baiklah saya akan cuba untuk CUBA cara awak ini XD saya sekarang 41KG...ingat ya! XD

Kyuubi_85 said...

soon : hehe... ok.. my body naik oredi... my gf owez told me that oredi... hahaha
i eat a lot n i eat before bed... huhuhu...

Afendy said...

a'ah.. makan sebelum tidur mengemukkan. jangan makan selepas jam 10malam atau berat badan bertambah. Aku nak kurangkan berat badan!

Kyuubi_85 said...

hahaha... btl tu afendy.. mmg menggemukkan... Aku dah tmbh skit berat ni.. ni khas untuk yang nak tmbh berat badan ni..

MiLuViA said...

sy punye tips naek berat badan is get a boyfren. haha

anyway, hi. im bloghopping.

Kyuubi_85 said...

MiLuViA : haha.. anyway, is that true if pmpuan tu happy cepat ja badan naik?

applemintlady said...

hisy..kna try nih..tp kite kuat makan nape xnaik2 ek??klu naik pun skilo je..49,50..tu je..

Kyuubi_85 said...

tapi naik juga kan? :D

actually tengok juga apa yang dimakan tu.. dan masa tido mesti cukup.. if tak, tak jadi juga..

aku pnh makan nasi sejam sebelum tido.. pastu cuti sem aku tido ja keja.. badan mmg naik, tapi cara ni tak sihatla..

minumls susu, makan telur dan benda yang banyak protein pun ok juga..

ida said...

applemintlady: try la tips c kyuubi ni..manatau berkesan..hehe

ida said...

eh...tapi nak ingatkan... jangan makan telur byk2 tanpa senaman, ia menambahkan kolestrol... tak baik tuk kesihatan..