Bagaimana Cara Nak Main Game Playstation 1 Pada Komputer Anda





Ianya sesuatu yang manis untuk membawa kembali kenangan lama bukan? Untuk membawa kenangan lama korang yang pernah main game dengan Playstation One, kali ni aku nak share satu cara bagaimana nak main Playstation 1 games pada pc korang.

Pada yang dah tahu tentang benda ni, sila beri tunjuk ajar. Pada yang baru tahu pula, sila ringan-ringankan mata untuk terus membaca :) Cara ni sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai komputer peribadi yang mempunyai keupayaan yang rendah dan tidak mampu untuk bermain games yang berat.

Untuk bermain Playstation One Games pada komputer anda, ada satu tool yang anda boleh guna, dipanggil Playstation one emulator. Emulator ini bertindak pada pc anda menyebabkan pc anda berfungsi macam PS1. Emulator yang famous dipanggil epsxe.

Ada beberapa lagi plugin yang anda perlukan unutk setup emulator ni iaitu grafik dan audio plugin. Anda boleh download emulator dan plugin tu di Pete's Domain.

Bila dah download emulator, grafik dan audio pugin, sila ikut langkah dibawah ni:

1. ekstrak fail emulator tersebut dari winrar.

2. ekstrak fail grafik dan audio plugin tersebut dan simpan fail tersebut dalam folder plugin.

Sekarang anda dah siap install emulator ni.

Sekarang nak setting emulator ni supaya anda boleh start main game Playstation One kegemaran.


Run emulator anda (inilah rupa emulator bila anda run)



klik pada tab config



lepas tu, clik pada video untuk setting video. kalau tak, tak ada gambar yang keluar nanti.



lepas tu korang klik pada dropdown menu dan nama lugin untuk grafik akan kelihatan. pilih la mana satu yang kena di hati. lepas tu klik ok.



Lepas tu, buat sekali lagi seperti tadi, tapi kali ni pilih audio untuk settingkan bunyi



Lepas tu, klik pada dropdown menu dan pilih audio plugin dan klik ok.


Anda dah siap setting emulator anda. Sekarang anda boleh mula main PS1 games di pc anda!!

Korang nak main boleh guna cd atau cd images game tersebut. Tapi aku recomend, guna la imej cd dalam bentuk .iso, .bin. .ccd.. sebab yang ni, masa load time lebih cepat berbanding nak guna cd.

Kalau korang nak imej cd game PS1, korang boleh download kat Romhuster.Net secara percuma.

cuba la, its really good to bring back memories!!

 p/s  kalau korang tak boleh nak main game yang korang nak main dengan setting anda, cuba setting yang lain.. caranya sama je... atau korang ble download grafik plugin versi yang lain pula sebab sesetengah PS1 game hanya dapat dimainkan menggunakan plugin versi yang lain.

12 Komen:

ida said...

ele... tak main ler ps1...hehehehe..
skrg dah ada ps3 :D

Snowwhite Zone said...

xpnh main ps la.. blh try ni.. salam kenal ye.. xchange link n follower

Kyuubi_85 said...

ida : Ni yang terasa rindu kat ps1 game jer.. lgpun memang ps1 games tak best grafiknye dbandingkan dengan yang latest console... tapi, if Pc korang ada fungsi grafik yang baik, kualiti grafik games ni pun ble diperbaiki dengan menggunakan plugin yang latest atau tukar setting dia...


snowwhite : ya, cubala.. best... :D
ill track you back.. :D

Nikel Khor said...

visit me at Nikel Khor

Amirah Rashid said...

haaa. cool jgk ni! remote control PS2 aku pn dah hilang entah ke mana. kau amek eh? haha
nway, thanks fr sharing this :)

DzulhafixiceD said...

wah.. klasik..

fakhruddin said...

uish, kne try nih.. Ps2 tok pc xde? = p

miss lolly a.k.a luvfareda said...

shaye tak minat game. sekian. ekekek :D

mello said...

hamba suka main counter strike.. kekeke

ishak said...

hem bagus..info bagus.....nice blog

Uruchimaru @ kf said...

wah baguslah...bolelh hambe mencube..pasni klu blog x berupdated jgn tnye knp ok! hihi..

zakeri said...

boleh try ni....