Kg Sukau, Kinabatangan

Korang pernah ke dengar nama tempat ni? Kalau korang Sabahan mungkin tau la kot. Actually Kg Sukau terlatek Di daerah Kinabatangan Sabah. Korang nak tau, tempat ni Fames tau untuk para pelancong. Nak tau sebabnya? Sebabnya, kat sini korang leh jumpa spesis gajah yang terkecil di dunia iaitu Borneo Pygmy Elephant Yang hanya ada di Pulau Borneo. Di sepanjang sungai kinabatangan juga anda ble nampak spesis orang utan yang hanya ada di borneo iaitu Monyet Belanda atau nama saintifiknya, Proboscis Monkey.



proboscis monkeyMonyet Belanda

Menarik beb, Waktu petang, anda ble pegi river cruise dengan menyewa bot dengan harga yang berpatutan. Anda akan dibawa menyusur sungai-sungai kecil di kampung sukau ni. Antaranya Ialah sungai Menanggol. Waktu ni la korang akan nampak banyak monyet Belanda bertenggek d pokok bakau sepanjang sungai. memang sangat menarik.

Dan kalau anda bernasib baik, anda akan terjumpa kawanan Borneo Pygmy Elephant di tepi sungai.

proboscis monkey
kepada yang berminat nak kesini, anda ble menginap d rumah tumpangan Bed & Breakfast yang dimiliki oleh orang tempatan Kampung Sukau ni. Memang Best Gila tempat ni..

Dan aku nak pesan kepada anda yang nak kesini, jangan lupa Kamera anda!!!! hehehe... kalau yang berkuasa tinggi lagi la best!!


sukau
korang nak tau lebih lanjut tentang Kampung Sukau ni?? klik di sini je


1 Komen:

Kyuubi_85 said...

memang best tempat ni, kalau dapat aku nak pegi lagi kat sini..